Întrebată dacă gospodăriile europene ar putea să sufere de pe urma tăierilor de gaz sau electricitate, von der Leyen a declarat: „Este ceea ce căutăm cu orice preţ să evităm. Dar trebuie să fim pregătiţi pentru o nouă întrerupere, sau chiar o întrerupere completă, a furnizării de gaze ruseşti. Dar sunt convinsă că vom gestiona această criză cu acelaşi spirit de unitate şi solidaritate care ne-a permis să trecem peste pandemie.
Pentru că ne pregătim de luni de zile. Noul nostru plan are două obiective. În primul rând, o reducere cu 15% a consumului de gaz pentru fiecare ţară din UE. Dacă celelalte livrări se menţin, dacă ne folosim stocul şi dacă temperaturile rămân în medie, ne-ar permite să petrecem iarna în siguranţă. Al doilea obiectiv este acela de a oferi o plasă de siguranţă fiecărui stat membru, prin solidaritatea energetică, ancorată în tratatele europene.”
Potrivit sursei citate, reducerea cererii de gaze şi economisirea energiei este doar unul dintre pilonii muncii de pregătire.
În ceea ce priveşte diversificarea proviziilor, preşedintele CE a transmis că acest lucru se va face apelând la parteneri energetici mai de încredere.
„Cu niveluri record de livrări de gaz natural lichefiat din Statele Unite. Şi volume în creştere de gaze din Norvegia, statele Golfului, Algeria sau Marea Caspică. Din ce în ce mai multe ţări, din întreaga lume, se implică alături de noi.”, susţine Ursula von der Leyen.
Întrebată dacă ar putea site-urile industriale sau companiile să fie private de gaz sau electricitate pentru câteva ore, sau chiar câteva zile, în cadrul operaţiunilor de debranşare, reprezentantul CE a explicat:
„După cum am spus, această reducere de 15% ne-ar permite să trecem peste iarnă în siguranţă, chiar şi în cazul unei tăieri totale de gaze din Rusia. Acesta este rezultatul calculelor noastre. Şi tocmai pentru a evita preţul ridicat al raţionării stabilim acest obiectiv, cuplat cu o plasă de siguranţă pentru statele membre cele mai expuse gazului rusesc. Cu toate acestea, da, companiile vor fi implicate. Aceştia sunt în mod tradiţional mari consumatori de energie, aşa că de acolo trebuie să înceapă economiile, cu prioritate prin favorizarea renunţării la gaze în favoarea altor combustibili sau prin reducerea producţiei fără a împiedica buna desfăşurare a activităţii. Această reducere ar putea implica şi organizarea de licitaţii.”