Președintele CA al ROMATSA, Marcel Pârvu, a demisionat
Președintele Consiliului de Administrație al ROMATSA, Marcel Pârvu, și-a dat miercuri demisia din această funcție, a anunțat directorul general al companiei, Ion-Aurel Stanciu.
'În cursul zilei de azi (miercuri — n. r.) am primit o notificare din partea domnului Pârvu Marcel, ales președinte al Consiliului de Administrație al ROMATSA în ședința din 31 martie, prin care ne aduce la cunoștință demisia lui din funcția de președinte al CA ROMATSA. Domnul Marcel Pârvu rămâne membru provizoriu în CA', a precizat Stanciu.
Demisia lui Marcel Pârvu vine în contextul în care controlorii de trafic aerian s-au aflat miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore, între 11,00 și 13,00, cauzele fiind neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar și nerezolvarea unui număr de 14 revendicări ale sindicatelor
Potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, controlorii de trafic aerian au asigurat în prima oră de grevă de avertisment 33% din trafic, iar în cea de-a doua oră, la solicitarea Eurocontrol, în jur de 52% din traficul care trebuia să aibă loc orele 12,00 și 13,00.
Stanciu (ROMATSA): Conform unui calcul estimativ, în urma grevei avem neîncasări de minimum 250.000 euro
Neîncasările ROMATSA din cauza grevei de două ore declanșate miercuri de controlorii de trafic aerian sunt calculate la 250.000 euro, sumă la care s-ar putea adăuga, ulterior, anumite solicitări din partea celor afectați — aeroporturi, companii aeriene și pasageri, a declarat directorul general al regiei, Ion Aurel Stanciu.
'I-am notificat pe dumnealor (partenerii sociali — n. r.) printr-o adresă oficială că, dintr-un calcul estimativ al acțiunii revendicative de astăzi, greva de avertisment, este vorba despre neîncasări de 250.000 euro, plus, ulterior, ce nu pot fi calculate, anumite solicitări din partea companiilor aeriene ce au fost afectate, a aeroporturilor, pasagerilor și așa mai departe', a explicat Stanciu.
Potrivit acestuia, patronatul a încercat să rezolve cât mai multe dintre solicitările sindicaliștilor, însă aceștia au avut o poziție 'inflexibilă'.
'În esență, pe timpul negocierilor, noi am căutat să dăm dovadă de flexibilitate și să încercăm să ajungem la cât mai multe din aceste revendicări. Unele dintre ele exced prevederilor legale. Atunci, din poziția noastră, am spus: 'Ok, retragem toate propunerile noastre, acceptăm toate solicitările dumneavoastră, cu condiția ca acestea să fie conform prevederilor legale și conform hotărârilor CA'. Această notificare am făcut-o din 26 iunie. Am continuat să negociem, poziția a rămas la fel de inflexibilă: acceptați, cum vă cerem noi, contractul colectiv de muncă 2014 — 2015, doar să ștergem anul și să trecem 2015 — 2016, ceea ce nu se poate. Li s-a explicat de mai mult ori: ROMATSA funcționează acum pe baza Ordonanței 109, are un manager care are aprobat un plan de management de către Consiliul de Administrație, un plan de management ce prevede în primul an reorganizarea instituției, eliminarea paralelismelor, eliminarea premiselor de corupție și eficientizarea managementului', a precizat Stanciu.
El a menționat că, pe parcursul grevei, traficul a fost asigurat în proporție de 33,3% și că au existat doi observatori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, unul în sala de dirijare, iar altul cu comisia de negociere a patronatului.
Controlorii de trafic aerian s-au aflat miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore, între 11,00 și 13,00, cauzele fiind neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar și nerezolvarea unui număr de 14 revendicări ale sindicatelor
Potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, controlorii de trafic aerian au asigurat în prima oră de grevă de avertisment 33% din trafic, iar în cea de-a doua oră, la solicitarea Eurocontrol, în jur de 52% din traficul care trebuia să aibă loc între orele 12,00 și 13,00.
Miercuri, la ora 16,00, conducerea ROMATSA și partenerii sociali au fost invitați la sediul Ministerului Transporturilor, pentru conciliere.
'Am primit din partea Ministerului Transporturilor o adresă prin care azi (miercuri — n. r.), la ora 16,00, suntem invitați, împreună cu partenerii sociali, la o conciliere la sediul ministerului. Ne vom prezenta acolo. Același lucru l-au confirmat și partenerii sociali', a anunțat Stanciu. AGERPRES