Președintele Bundesbank nu a exclus ca economia germană să se confrunte în timpul iernii cu o recesiune
Joachim Nagel a adăugat că, în prima jumătate a anului, economia germană, în ciuda condițiilor dificile, se afla încă într-o poziție bună.
Foto: Shutterstock
Președintele Băncii Federale Germane (Bundesbank) Joachim Nagel nu a exclus ca în condițiile crizei energetice din iarnă, economia germană să se confrunte cu o recesiune, iar rata inflației din țară să depășească 8% în 2022. El și-a exprimat această opinie într-un interviu publicat sâmbătă în ziarul Rheinische Post.
Nagel a explicat că, în prima jumătate a anului, economia germană, în ciuda condițiilor dificile, era încă într-o poziție bună. Cu toate acestea, dacă există probleme suplimentare de aprovizionare, cum ar fi nivelurile scăzute prelungite ale apei în râuri, a spus el, perspectivele economice pentru a doua jumătate a anului se vor înrăutăți și mai mult. „Dacă criza energetică se adâncește, o recesiune iarna viitoare pare probabilă”, a avertizat șeful Bundesbank.
În același timp, el consideră că indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) pentru Germania va depăși 8% pentru tot anul 2022. În lunile de toamnă, potrivit lui Nagel, inflația poate fi la nivelul de 10%. „Inflația cu două cifre a fost întâlnită ultima dată în Germania în urmă cu peste șaptezeci de ani”, a spus el. Totodată, Nagel a subliniat că măsurile luate de guvernul german pentru reducerea consecințelor inflației mari sunt treptat anulate, ceea ce va crește rata inflației cu un punct procentual.
„TVA-ul la gaz ar trebui redus, ceea ce la rândul său va reduce prețurile”, a spus el. Anul viitor, inflația ar putea fi, de asemenea, mai mare decât se credea anterior. În opinia sa, este posibil ca penuria pe partea de aprovizionare și tensiunile geopolitice să continue. „Există o probabilitate tot mai mare ca inflația să fie mai mare decât se prevedea anterior și ca anul viitor să avem o medie de șase până la un punct”, a rezumat președintele Bundesbank.
În concluzie, el a subliniat necesitatea unor majorări suplimentare ale ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE). „Având în vedere rata ridicată a inflației, ar trebui să urmeze noi creșteri ale ratei dobânzii”, a spus Nagel, fără a oferi însă cifre specifice. Ultimele luni au arătat că BCE trebuie să ia decizii privind politica monetară de la o ședință la alta. Următoarea reuniune a BCE privind ratele dobânzilor va avea loc pe 8 septembrie.
Anterior, Oficiul Federal de Statistică al Germaniei a raportat că prețurile de consum în Germania au crescut cu 7,5% în iulie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În iunie, inflația în Germania a ajuns la 7,6%. În luna mai, acesta s-a ridicat la un record de 7,9%, depășind cifra maximă pentru a treia oară consecutiv. Ultima dată când inflația a fost atât de mare a fost în iarna 1973-1974, când prețurile petrolului au crescut ca urmare a crizei petrolului.
Sursa: adevarul.ro