Președintele bulgar Rosen Plevneliev: Sectorul energetic, cel mai puternic afectat de corupție

Președintele bulgar Rosen Plevneliev: Sectorul energetic, cel mai puternic afectat de corupție

Sectorul energetic este cel în care "conspirația" între interesele străine și schemele infracționale ale cercurile de afaceri din Bulgaria se observă cel mai mult, a declarat luni președintele bulgar Rosen Plevneliev, potrivit Novinite.

Participând la un forum anticorupție organizat de Centrul pentru Studiul Democrației, el a spus că eșecul marilor proiecte energetice este în continuare plătit de 'fiecare cetățean bulgar'.

Plevneliev a făcut referire la centrala nucleară de la Belene, abandonată de guvernul bulgar, și la gazoductul South Stream, oprit de Rusia, conform postului național de radio.

Cele două proiecte, la fel ca un al treilea — un centru de distribuție a gazelor—, urmau să fie dezvoltate de Rusia, în contextul temerilor occidentale că Bulgaria este multe prea dependentă de gazul rusesc.

Plevneliev a spus că proiecte precum cel de la Belene sau centrala hidroelectrică Țankov Kamak, problemele de la Corporate Commercial Bank (KTB), neregulile de la privatizările din ultimele decenii și prăbușirea economiei și sistemului financiar în 1996-1997 se numără printre factorii care au încetinit dezvoltarea Bulgariei.

La conferință, Centrul pentru Studiul Democrației a făcut apel la crearea unui birou anticorupție după modelul României (o nouă lege anticorupție adoptată săptămâna trecută de parlamentari nu prevede însă și crearea unui organism judiciar separat).

AGERPRES


populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”

4 Foarte interesante amănunte...

5 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe