Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a semnat o nouă lege care îi acordă imunitate pe viață împotriva urmăririi penale

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a semnat o nouă lege care îi acordă imunitate pe viață împotriva urmăririi penale

Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a semnat o nouă lege care îi acordă imunitate pe viață împotriva urmăririi penale și îi împiedică pe liderii opoziției care trăiesc în exil să candideze în viitoarele alegeri prezidențiale, conform The Guardian.

Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, stă pe scaun la o coferință de presă

Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko. Foto: AFP

Legea se aplică teoretic oricărui fost președinte și membrilor familiei sale. În realitate, este relevantă doar pentru Lukașenko, în vârstă de 69 de ani, care a condus Belarusul cu mână de fier timp de aproape 30 de ani.

Noua măsură vizează consolidarea puterii lui Lukașenko și eliminarea potențialilor rivali la următoarele alegeri prezidențiale

Legea întărește semnificativ cerințele pentru candidații prezidențiali și face imposibilă alegerea liderilor opoziției care au fugit în țările învecinate în ultimii ani. Doar cetățenii belaruși care au locuit permanent în țară cel puțin 20 de ani și nu au avut niciodată permis de ședere în altă țară sunt eligibili pentru a candida.

Belarusul a fost zguduit de proteste de masă în timpul realegerii controversate a lui Lukașenko în august 2020 pentru al șaselea mandat, pe care opoziția și Occidentul le-au condamnat ca fiind frauduloase. În acea perioadă, autoritățile belaruse au arestat peste 35.000 de oameni, mulți dintre ei fiind torturați în detenție sau părăsind țara.

Lukașenko a fost acuzat de implicare în transferul ilegal al copiilor din orașele ucrainene ocupate de Rusia în Belarus

Conform textului noii legi, Lukașenko, în cazul în care ar părăsi puterea, "nu poate fi tras la răspundere pentru acțiuni comise în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale prezidențiale".

Legea mai spune că președintele și membrii familiei sale vor beneficia de protecție de stat pe viață, asistență medicală și asigurare de viață și sănătate. După demisie, președintele ar deveni și membru permanent pe viață al camerei superioare a parlamentului.

Liderul opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya, care a fugit în Lituania în 2020, a declarat că noua lege reprezintă răspunsul lui Lukașenko la "frica de un viitor inevitabil", sugerând că Lukașenko trebuie să fie preocupat de ceea ce i s-ar putea întâmpla când va părăsi puterea.

"Lukașenko, care a distrus destinele a mii de belaruși, va fi pedepsit conform dreptului internațional, iar nicio imunitate nu-l va proteja împotriva acestui lucru, este doar o chestiune de timp", a declarat Tsikhanouskaya.

Opoziția politică a țării cere o anchetă privind disparițiile politicienilor de opoziție și evacuarea copiilor ucraineni din Ucraina.

"Ne vom asigura că dictatorul este adus în fața justiției", a spus Tsikhanouskaya, subliniind că în Belarus mai sunt încă aproximativ 1.500 de deținuți politici, inclusiv laureatul premiului Nobel pentru pace Ales Bialiatski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …