Președintele Austriei i-a încredințat formarea guvernului actualului cancelar, Karl Nehammer, nu extremei dreapta

Președintele Austriei i-a încredințat formarea guvernului actualului cancelar, Karl Nehammer, nu extremei dreapta

În ciuda victoriei Partidului Libertăţii de extremă-dreapta în alegerile din Austria, preşedintele austriac Alexander van der Bellen a încredințat mandatul de formarea a unui nou guvern liderului Partidului Popular Austriac (ÖVP), cancelarul Karl Nehammer.

Karl Nehammer a primit mandat să formeze un nou guvern în Austria/ FOTO: Arhiva

Karl Nehammer a primit mandat să formeze un nou guvern în Austria/ FOTO: Arhiva

Van der Bellen a subliniat că în ultimele zece zile, liderul de extremă dreaptă Herbert Kickl nu a putut găsi un partener de coaliție care să-l facă cancelar. Kikl a insistat că partidul său este gata să formeze un guvern numai dacă el însuși devine cancelar, iar alte forțe parlamentare au refuzat să formeze o coaliție cu participarea lui Kikl.

Într-o declaraţie publică, preşedintele Alexander Van der Bellen a anunţat că îi cere lui Karl Nehammer, al cărui partid s-a clasat pe locul al doilea, să poarte negocieri de coaliţie cu social-democraţii, clasaţi pe locul al treilea, deoarece niciun partid nu este dispus să guverneze cu liderul Partidului Libertăţii, Herbert Kickl.

Nu este adevărat că partidul care primeşte cele mai multe voturi la alegerile pentru Consiliul Naţional (parlament) trebuie automat să formeze guvernul, şi-a început discursul de marţi preşedintele federal Alexander Van der Bellen cu privire la următorii paşi în formarea unui guvern. La urma urmei, este vorba şi despre majorităţi, a arătat el. Orice partid are nevoie de un partener pentru a obţine o majoritate stabilă.

Acum trebuie găsite compromisuri, a mai declarat Van der Bellen. El are încredere că ÖVP, SPÖ şi celelalte părţi implicate în negocieri vor da dovadă de „simţul măsurii şi al responsabilităţii”.

În actuala coaliţie guvernamentală, partidul lui Nehammer este aliat cu ecologiştii, partid din care provine preşedintele Van der Bellen.

La 29 septembrie, Partidul Libertăţii, de extremă-dreapta a câştigat primul loc la alegeri pentru prima dată în istoria ţării, cu aproximativ 29% din voturi .

La scurt timp după alegeri, liderul Partidului Austriac al Libertății, Kickl, l-a criticat pe președintele Alexander van der Bellen pentru că a refuzat să încredințeze partidului său formarea unui guvern.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 Ce poveste ascundea sicriul de zinc descoperit în București în primăvară

3 Un nou fenomen / „Damele de control” care testează loialitatea bărbaților. Femeile sunt plătite de cliente care vor să vadă dacă partenerii le înșală

4 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

5 Surpriză de proporții! / Un expert în rachete nord-coreean a ajutat armata Rusiei să-şi sincronizeze atacurile