Preşedintele APNV: E nevoie de pază pentru a proteja Parcul Văcăreşti; e nevoie de apă, pentru a ajuta biodiversitatea
Preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, Florin Stoican, cere Ministerului Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) aprobarea regulamentului şi instituirea pazei permanente în parc, anunţând că a fost iniţiată o petiţie în acest sens.
"Parcul Natural Văcăreşti, primul parc natural urban al ţării, este creat pentru a ne bucura noi toţi de el şi pentru a conserva o oază de natură. Acum parcul are nevoie de ajutorul vostru. E nevoie de apă pentru a ajuta biodiversitatea. E nevoie de pază pentru a proteja ce are valoros parcul. Vă rugăm să semnaţi petiţia pe care am iniţiat-o, prin care cerem autorităţilor să îşi facă treaba şi să asigure aceste lucruri fără de care parcul nu poate supravieţui", a precizat Stoican, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a asociaţiei.
Potrivit petiţiei, aprobarea regulamentului şi asigurarea pazei permanente ar asigura "reguli clare de vizitare ale parcului, protecţie pentru natură şi siguranţă" pentru vizitatori.
"Parcul Natural Văcăreşti este cel mai mare spaţiu verde compact al Capitalei şi singurul care nu are pază. Regulamentul parcului, document obligatoriu pentru orice parc natural sau naţional din România, a fost elaborat încă din anul 2018 de către Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV), dezbătut public şi finalizat, momentan aflându-se pentru semnături finale la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Consecinţa aprobării regulamentului va fi obligaţia de instituire a pazei", se arată în petiţie.
Conform documentului, paza se poate realiza prin externalizarea sarcinii către o firmă de pază şi protecţie; delegarea serviciului către Poliţie, Poliţia locală sau Jandarmerie; dezvoltarea unui corp de rangeri în cadrul ANANP.
"În februarie 2020, peste 60 ha din suprafaţa parcului au ars în cel mai mare incendiu din ultimii ani. Din descrierea martorilor, focul a fost pus intenţionat. Anual, în anotimpul cald, odată cu uscarea vegetaţiei, au loc incendii care ameninţă echilibrul natural, vizitatorii, infrastructura turistică şi chiar zonele învecinate ale parcului. Săptămânal, echipa de supraveghere a APNV, voluntari şi vizitatori semnalează către ANANP acte de vandalism asupra panourilor de informare, deşeuri abandonate, acte de braconaj şi chiar situaţii ce pot pune în pericol vizitatorii şi voluntarii", se mai arată în petiţie.
Până în anul 2018, paza şi supravegherea parcului erau exercitate de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, în calitate de administrator, după care administraţia instituită de APNV a fost desfiinţată prin ordonanţă de urgenţă, iar sarcina aprobării documentelor strategice, a pazei şi supravegherii parcului a fost preluată de către Ministerul Mediului prin ANANP. AGERPRES