Președintele anunță că e GROASĂ cu PENALII: Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile prezidențiale pentru a păstra independența justiției

Președintele anunță că e GROASĂ cu PENALII: Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile prezidențiale pentru a păstra independența justiției

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca nu a renuntat la referendumul pe care l-a demarat la inceputul acestui an, si ca va folosi “absolut toate parghiile prezidentiale” pentru a apara independenta justitiei.

"Sunt dispus sa folosesc absolut toate parghiile si prerogativele prezidentiale pentru a pastra independenta justitiei”, a raspuns seful statului cand a fost intrebat daca referendumul ramane o optiune, in conditiile in care a spus ca va fi activ in procesul legislativ privind legile justitiei.

"Tot ce e legal si constitutional va fi folosit. Nu o sa va dau detalii”, a adaugat Klaus Iohannis.

Declarațiile de joi ale președintelui în legătură cu legile justiției PSD:

Intrebare: O alta ingrijorare e la legile justitiei. Coalitia PSD ALDE vrea procedura de urgenta. Atributiile presedintelui sunt pastrate, cum vedeti propunerile? 

KI: Niciodata nu am avut o astfel de procedura viciata pe legiferare. Pachet de legi asumat de ministru, toate avizele negative. Nu se lasa ministrul, se duce in Parlament fara drept de initiativa, isi da fizic proiectele din mana, parlamentari din coalitie le prezinta ca si cand le-ar fi facut acasa. Asa nu se legifereaza. 

La continut: cu siguranta unele prevederi sunt bune, oportune si necesare (puneri de acord cu decizii CCR). Insa de la a corecta legislatia pana la o cioparti, ce se intampla acum, e cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem. 

Intrebare: Aveti ingrijorari legate de redefinirea abuzului in serviciu?

KI: Aud tot felul de teorii. Nu pot sa nu spun ca ma tem si aici de ciopartiri ale legislatiei. Ma gandesc la prag. Nu cred ca trebuie sa existe un prag valoric pentru abuzul in serviciu. Un demnitar poate face abuz in dauna intereslor publice si asa ceva e greu de cuantificat. Buna credinta e greu de gasit in toata dezbaterea pe care o avem. 

 Intrebare: Tariceanu a declarat ca Parlamentul si Guvernul nu-si pot exercita puterea si a facut o paralela cu Rusia. Exista forte subterane? 

KI: In Romania nu exista nici forte oculte si nici subterane si cu certitudine nu exista stat paralel. Am mai urmarit declaratiile domnului mentionat de dvs. De la o vreme incoace nu mai urmaresc afirmatiile acestui domn fiindca au devenit tot mai ciudate. Cateodata se creeaza impresia ca e putin obsedat, ori persoane obsedate nu fac bine politicii. Au aparut de cand procurorii l-au deferit justitiei pe acest domn. 

 Intrebare despre legile justitiei: Credeti ca va avea efecte asupra Romaniei, ridicarea MCV? 

KI: Obiectivul meu principal e pastrarea independentei si eficientei justitiei. Ca sa pastram aceste lucruri, se poate discuta despre modificari ale legislatiei. In faza de acum, cand nu mai stim cine ce a propus, nu as face asemenea evaluari. Sper ca din dezbaterea parlamentara sa iasa legi care sa faca bine justitiei. 

 Intrebare: Aveti anumite cereri punctuale privind proiectele din Justitie? 

KI: Tocmai acum mi-am expus aceste obiective si nu cred ca trebuie sa le repet. Voi fi foarte activ in acest proces legislativ si voi face uz de toate prerogativele prezidentiale. 

Cred ca Inspectia Judiciara (pot sa-mi exprim o oponie a persoanei mele) trebuie sa ramana la CSM. In Constitutie scrie sec: CSM e garantul independentei justititiei. Principiul e unul ancorat in Constitutie: CSM reprezinta justitia, nu Parlamentul. Parlamentul legifereaza. Sistemul judiciar aplica legea. Aceste lucruri nu pot si nu trebuie amestecate. 

Intrebare: Avem o situatie la Inspectia Judiciara, 3 vs 3 membri. Aveti incredere in Ministrul Justitiei ca va face ceea ce trebuie? 

KI: Pur institutional v-ati astepta sa spun ca am toata increderea. Dar experienta ultimelor luni nu-mi permite sa spun asa ceva.

 Intrebare: Credeti ca dupa tot ce s-a intamplat recent - iata si dosarul lui Vasile Blaga- exista dovezi ca cineva nu ar mai trebui sa raman in functie? 

KI: Eu am incredere in justitia romaneasca. Justitia trebuie sa fie independenta de politic si este independenta si-si face treaba.

 Intrebare: Vasile Blaga a fost achitat in prima instanta, al doilea lider PNL in aceeasi situatie. Au aparut voci din partid care va reproseaza afirmatia cu privire la prezumtia de nevinovatie, ca nu functioneaza in politica?

KI: Daca ma intrebati asa, repet ce am spus: Prezumtia de nevinovatie functioneaza pentru orice persoana. Dar este o prezumtie care se foloseste in justitie, nu in politica. Despartim justitia de politic. In politica nu exista asa ceva. In politica exista integritate. Prezumtia de nevinovatie e in alt capitol. Un politician acuzat de coruptie, delapidare, minciuna sau favorizarea infractorului nu are ce cauta in fruntea statului pana nu isi rezolva problema. Daca revine, cinste lui.

Intrebare despre raspunderea magistratilor

KI: E prevazuta in legislatie, discutia e artificiala. Nu au decat specialistii, dar cu preponderenta cei din sistem, sa analizeze si sa vina cu propuneri de imbunatatire daca e cazul.

 Intrebare: Ati spus ca veti fi foarte activ in procesul legislativ privind legile justitiei. Referendumul ramane o optiune, in ce conditii?

KI: Am spus mai inainte: sunt dispus sa folosesc absolut toate parghiile si prerogativele prezidentiale pentru a pastra independenta justitiei. Tot ce e legal si constitutional va fi folosit. Nu o sa va dau detalii.

 

Presedintele spunea, la inceputul lunii martie, ca a "lasat-o mai incet" cu referendumul anuntat pentru ca protestele au aratat care este atitudinea romanilor fata de lupta anti-coruptie. Este evident ca societatea isi doreste persoane mai integre, spunea atunci Iohannis, adaugand ca apreciaza ca "lucrurile ar trebui sa se linisteasca un pic".

Presedintele nu va declansa acum referendumul pentru justitie, dar nu a renuntat la ideea unui referendum, pe care il va folosi ca polita de asigurare pentru salvarea justitiei daca PSD va incerca din nou sa slabeasca legislatia penala sau va ataca institutii cheie din sistemul judiciar, declarau, in martie, pentru Hotnews.ro surse oficiale de la Cotroceni.

Potrivit acestora, manifestatiile de strada si-au atins scopul iar ordonanta 13, prin care se dezincriminau partial abuzul in serviciu si conflictul de interese a fost oprita, astfel ca un referendum acum ar reprezenta "un glont tras in aer".

Pe data de 23 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis anunta ca va incepe procedurile pentru declansarea unui referendum pe tema amnistiei si gratierii. Ulterior, seful statului a revenit explicand la intrebarea de la referendum nu va contine cuvantul "gratiere", deoarece Constitutia nu ii permite acest lucru si ca cel mai probabil intrebarea va fi legata de anticoruptie sau integritate.

Pe data de 7 februarie, presedintele anunta ca, imediat dupa ce va primi raspunsul Parlamentului, va convoca referendumul pe care l-a anuntat in ianuarie, dupa aparitia informatiilor potrivit carora guvernul pregatea un pachet legislativ privind gratierea si modificarea codurilor penale.

Pe data de 13 februarie, plenul reunit al Parlamentului a adoptat in unanimitate un aviz favorabil pentru referendumul solicitat de presedintele Klaus Iohannis pe tema anticoruptiei, aviz consultativ, care insa contine si patru recomandari care se refera la Constitutie, la decizii ale Curtii Constitutionale si la recomandarile Comisiei de la Venetia.

Pe data de 14 februarie, Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca va anunta "in zilele urmatoare" data la care va fi organizat referendumul legat de lupta anticoruptie, precum si intrebarea de pe buletinul de vot.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri