Președintele Academiei Române, despre Regele Carol I: O personalitate providențială, un suveran român strâns legat de țara sa
Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, a afirmat luni că regele Carol I a fost "o personalitate providențială", care a dovedit, prin toate actele sale, că a fost "un suveran român strâns legat de țara sa", pe care a știut s-o conducă cu devotament și diplomație.
În cadrul unei sesiuni de comunicări științifice cu tema "Regele Carol I. 175 de ani de la naștere — 100 de ani de la moarte", desfășurate în Aula Academiei Române, Vlad a evidențiat rolul suveranului în dezvoltarea instituției academice, pe care a sprijinit-o moral și material, în calitatea sa de protector și președinte de onoare al înaltului for.
Acad. Dan Berindei, președinte de onoare al Secției de științe istorice și arheologice a Academiei, a apreciat că regele Carol I a fost catalizatorul, îndrumătorul și arbitrul unor procese excepționale care au dus la formarea României moderne, un educator al națiunii în ansamblul ei, pe care a cârmuit-o cu pricepere și înțelepciune.
Prof. dr. Victor Axenciuc, membru de onoare al Academiei, a prezentat comunicarea "Dezvoltarea economico-socială a României în perioada domniei regelui Carol I", iar prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității București și membru corespondent al Academiei Române, a conferențiat despre educația și instrucțiunea publică sub domnia regelui Carol I.
De asemenea, prof. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române, a prezentat comunicarea "Carol I și Constituția de la 1866", "primul pact constituțional român", evidențiind contribuția monarhului la desăvârșirea procesului de modernizare a statului unitar român.
Principele Radu al României, care a prezentat cuvântul Casei Regale, a afirmat că regele Carol I, "fondând instituții vitale, dând contur identității noastre și statornicind securitatea națională", a construit "o Românie curată, prosperă, delicată, dar bine dotată instituțional, elegantă, dar pragmatică, frumoasă, dar puternică", "un nou început european în istoria noastră modernă".
La eveniment au fost prezenți premierul Victor Ponta, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, principele Nicolae.
Totodată, o expoziție organizată de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde fotografii originale semnate de Carol Popp de Szathmari, Franz Duschek tatăl și fiul, Franz Mandy și alți fotografi care au ilustrat domnia Regelui Carol I, s-a deschis, după sesiune, în Sala Theodor Pallady a Bibliotecii prestigiosului for.
Portretistica, vizitele prin țară și străinătate, alături de capete încoronate cu care erau înrudiți el și Regina Elisabeta, marile evenimente în care regele a fost implicat, războiul de independență și, mai ales, formarea Regatului României, al cărui rege devine Carol I în 1881, ca și numeroasele instituții care au fost ridicate sub patronajul marelui rege sunt doar câteva din temele fotografiilor.
De asemenea, expoziția cuprinde și fotografii și albume surprinzând ultimul drum făcut de Regele Carol I în 1914, ca și atmosfera îndoliată a întregii țări, precum și câteva portrete executate, în gravură sau desen, de artiști români renumiți — Carol Popp de Szathmari, Theodor Aman, Gabriel Popescu și gravuri reprezentând scene semnificative ale istoriei acestei perioade pentru istoria României.
O serie de evenimente dedicate centenarului morții regelui Carol I vor avea loc luni, marți și miercuri, la București, Sinaia, Curtea de Argeș și Alexandria.
AGERPRES