Președintele Academiei, Ionel-Valentin Vlad: Ziua de 15 ianuarie, o mare sărbătoare a poporului român

Președintele Academiei, Ionel-Valentin Vlad: Ziua de 15 ianuarie, o mare sărbătoare a poporului român

Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, a afirmat joi că 15 ianuarie - ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale - reprezintă o mare sărbătoare a poporului român.

Ionel-Valentin Vlad a deschis sesiunea solemnă dedicată Zilei Culturii Naționale, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, care s-a desfășurat joi în Aula Academiei Române.

Organizată de Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă (FNSA), festivitatea s-a deschis cu alocuțiunea președintelui prestigiosului for de știință și cultură, care a evidențiat rolul Academiei Române, încă de la înființarea sa, în păstrarea și dezvoltarea culturii române.

"Fidelă obiectivelor pentru care a fost creată acum aproape 150 de ani, Academia Română a fost și continuă să fie garantul menținerii și promovării culturii naționale și al afirmării ei depline", a spus acad. Ionel-Valentin Vlad.

În mesajul transmis de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga apreciere pentru creatori.

"Este datoria mea ca, dat fiind scurtul răstimp de la învestirea mea în cea mai mare demnitate în stat, să folosesc acest prilej și acest loc pentru a exprima întreaga mea apreciere, respect și gratitudine celor care prin creația lor, zi de zi, și uneori mai degrabă zi și noapte, adaugă la patrimoniul creativ și la identitatea culturală a României", spune președintele României.

Iohannis a chemat la asumarea unui "proiect național de redescoperire a identității și de asigurare a consensului național". "În perspectiva anilor 2018/2019 să lucrăm împreună pentru recuperarea locului meritat în Europa și prin reafirmarea valorilor, a identității, demnității și unității în diversitate a culturii și patrimoniului cultural", a transmis șeful statului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, membru de onoare al Academiei Române, a afirmat în alocuțiunea sa, "Credință și cultură în istoria poporului român", că "în jurul cultului creștin s-a dezvoltat cultura noastră națională".

"Credincios lui Hristos și iubit de Hristos, care ieri și azi și în veci este același, poporul român exprimă în cultura sa creștină ceea ce rodește din întâlnirea credinței sale statornice în Dumnezeu cu istoria frământată și schimbătoare a oamenilor. Spiritualitatea românească a arătat într-un mod propriu, corespunzător condiției sale geografice particulare între Orient și Occident, o mare putere de sinteză culturală", a spus patriarhul Daniel.

Premierul Victor Ponta și-a exprimat convingerea că România are nevoie și de un acord politic pentru o strategie pe termen mediu și lung legată de cultură.

"Cum sprijinim din punct de vedere executiv, legislativ acest domeniu fundamental pentru orice fel de țară. Și, mai ales, cum facem să nu schimbăm această strategie odată cu fiecare schimbare de ministru, de Guvern, de Parlament, de președinte. Cred că este un obiectiv fundamental, care poate fi atins cu sprijinul și cu implicarea celor prezenți astăzi aici, sub cupola Academiei naționale", a afirmat Ponta.

Fostul președinte al Academiei Române Eugen Simion, președintele FNSA, a făcut un apel la sprijinirea culturii de către statul român.

"Statul român trebuie să sprijine cultura", a subliniat acad. Eugen Simion, atrăgând atenția că "e necesar să vorbim astăzi despre cultura națională, într-o istorie cum este aceea în care trăim, marcată de globalizare".

În cuvântul său, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, a subliniat că "Eminescu nu este numai un mare spirit național, ci și un mare spirit european, un om al timpului său, dar prin ceea ce are mai autentic și mai profund și al timpului nostru și al viitorului nostru", care "nu trebuie judecat prin grila corectitudinii politice a zilelor noastre, care, într-un fel, poate fi considerată simptomul unui eșec politic și social, în același timp".

Vulpescu a calificat drept greșită "ideea de lume globală în care însăși ideea de stat național și cea de națiune culturală tind să fie privite cu tot mai multă suspiciune și subordonate, adesea, proiectelor confederative, supranaționale".

Au mai susținut comunicări academicienii Dan Berindei, Răzvan Theodorescu, Ioan-Aurel Pop, Marius Sala, Solomon Marcus și Mihai Cimpoi.

Alături de membrii Academiei Române, la eveniment au mai participat: fostul președinte Emil Constantinescu și arhiepiscopul mitropolit romano-catolic de București, Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, reprezentanți ai instituțiilor statului, precum și înalte personalități ale vieții publice și culturale.

Cu acest prilej, în sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române s-a deschis expoziția "Mihai Eminescu — expresie integrală a sufletului românesc".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”