Președintele a promulgat Legea privind STAȚIONAREA şi TRANZITUL trupelor străine pe teritoriul României
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru modificarea şi completarea Legii 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, act normativ în baza căruia va funcţiona la Bucureşti Centrul de comandă NATO.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiele, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României.
Actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României a fost adoptat recent de Parlament.
La articolul 2, a fost introdusă litera i, care stabileşte faptul că "prepoziţionarea înseamnă dispunerea produselor militare, echipamentelor şi materialelor din înzestrarea forţelor armate străine şi, după caz, prezenţa personalului de deservire în facilităţi aparţinând autorităţilor publice, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării unor acţiuni".
De asemenea, a fost aprobată modificarea articolului 3 din Legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României în sensul că "înfiinţarea pe teritoriul României a unor astfel de organisme se face cu aprobarea Parlamentului, la propunerea preşedintelui României, la solicitarea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul CSAT sau în baza tratatelor internaţionale la care România este parte, cu aprobarea preşedintelui, la propunerea ministrului Apărării naţionale şi cu avizul CSAT".
"Preşedintele României informează Parlamentul despre decizie în termen de cinci zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanţă, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz", se mai arată în textul de lege.
În forma actuală, articolul 3 stipula că "înfiinţarea pe teritoriul României a unor comandamente ori baze militare străine sau reprezentanţe militare ale unor organizaţii internaţionale se face cu aprobarea Parlamentului".
Totodată, proiectul de lege stipulează şi faptul că, în cadrul activităţilor specifice, Ministerul Apărării poate pune la dispoziţia forţelor armate străine, gratuit sau contra cost, după caz, poligoane, terenuri, clădiri, tehnică, armament, echipamente şi materiale, precum şi alte bunuri şi elemente de infrastructură din patrimoniul propriu.
Legea mai reglementează şi condiţiile în care forţele armate străine pot prepoziţiona produse militare, echipamente şi materiale şi vizează, totodată, şi optimizarea procedurii de notificare a Ministerului Justiţiei cu privire la eventualele fapte cu caracter penal săvârşite de un membru al forţelor armate străine care participă la operaţiuni executate pe teritoriul României.
În 18 mai, în baza acestei legi, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, într-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru înfiinţarea Unităţii de Integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti.
Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la Bucureşti este unul din centrele de comandă ale Alianţei Nord-Atlantice. Unitatea a fost vizitată joi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însoţit de de preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea şi ministrul Apărării, Mircea Duşă.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO, că pentru pregătirea acestei structuri NATO de comandă au fost parcurşi toţi paşii conveniţi cu Alianţa, iar centrul va fi acreditat şi va funcţiona în toamna acestui an, împreună cu structurile altor state aliate.
Potrivit lui Duşa, investiţia pentru acest centru, care a fost amenajat în două luni, se ridică la 16 milioane de lei - 13 milioane din bugetul NATO si 3 milioane lei din bugetul MApN -, iar în acestă structură vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari români, iar celelalte de cadre ale ţărilor aliate.
Unitatea va fi operaţională în această toamnă, cel mai probabil în luna septembrie, iar investiţia s-a ridicat la 16 milioane de lei - 13 milioane de lei din bugetul NATO şi 3 milioane de lei din bugetul MApN.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că nu este vorba despre o unitate militară, ci despre un cartier general unde vor fi planificate exerciţiile trupelor NATO.
”Totul a mers repede aici, la Bucureşti. Această mică unitate este parte a unui mare plan - mărirea trupelor NATO pentru prima dată de la Războiul Rece pe flancul estic. Aici în România, la fel ca şi în Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, vom mări flancul estic. În jur de 40.000 de oameni vor lucra aici din România, dar şi din celelalate state membre ale NATO. Această unitate transmite un mesaj clar: NATO este aici, NATO este pregătită să se apere împotriva oricărei ameninţări, suntem pregătiţi să apărăm România şi toţi ceilalţi aliaţi NATO. Am plantat un pom, este un simbol minunat, va creşte pe pământul României pentru generaţiile următoare. La fel ca acest copac, rolul României în cadrul NATO va creşte”, a declarat Jens Stoltenberg, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO de comandă la Bucureşti.