Președinta Taiwanului dezvăluie: China are prea multe probleme interne pentru a urmări planurile de invazie
Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat că o invazie chineză nu este probabilă în viitorul apropiat, deoarece China se confruntă cu prea multe probleme interne.
Președinta Taiwanului nu crede că țara va fi invadată de către China FOTO arhiva Adevărul
Într-un interviu acordat la Summitul Dealbook al New York Times, citat de The Guardian , Tsai a subliniat că problemele economice, financiare și politice ale Chinei, precum și presiunea internațională, îngreunează planurile de anexare a Taiwanului ale guvernului lui Xi Jinping.
China consideră Taiwanul ca fiind o provincie a sa și a promis să o anexeze sub pretextul "reunificării". Deși Xi a exprimat speranța unei preluări pașnice, nu a exclus folosirea forței. Guvernul și populația Taiwanului resping în mod covârșitor perspectiva unei guvernări chineze.
În ceea ce privește speranțele lui Xi pentru o "reunificare pașnică", Tsai a declarat miercuri că liderii chinezi sunt "copleșiți de provocările interne".
"Gândul meu este că poate acesta nu este momentul pentru ei să considere o invazie majoră a Taiwanului ... în mare parte din cauza provocărilor economice, financiare și politice, dar și pentru că comunitatea internațională a arătat foarte clar că războiul nu este o opțiune și că pacea și stabilitatea servesc interesul tuturor", a spus ea.
Între timp, Armata Populară de Eliberare a Chinei a intensificat acțiunile militare agresive împotriva Taiwanului, inclusiv incursiuni zilnice în zona sa de identificare a apărării aeriene și exerciții militare regulate, adesea ca răspuns la acțiuni pe care guvernul Comunist chinez le consideră provocatoare, cum ar fi întâlnirile lui Tsai cu reprezentanții guvernului SUA.
Tsai a subliniat că China este hotărâtă să interfereze în alegerile prezidențiale din ianuarie ale Taiwanului, cu scopul de a le influența în favoarea sa. Ea a adăugat că această interferență a avut loc într-o formă sau alta la fiecare alegeri de la primele alegeri prezidențiale directe din 1996, după ieșirea Taiwanului din legea marțială.
Tensiuni crescute între China și Taiwan
"Taiwanul se confruntă cu intimidare militară în creștere, campanii în zona gri, atacuri cibernetice și manipulare informațională", a declarat Tsai. "În fața acestui fapt, poporul taiwanez rămâne calm, iar unii comentatori sugerează că poate suntem prea calmi. Dar adevărul este că poporul taiwanez are o viziune clară asupra situației."
Tsai va părăsi funcția de președinte după alegerile din ianuarie, după ce a îndeplinit maximul de două mandate. Președinția sa a fost marcată de tensiuni crescânde cu China, pe măsură ce Xi Jinping a intensificat agresiunea militară împotriva Taiwanului . Beijingul a rupt legăturile cu guvernul lui Tsai imediat după alegeri, deoarece consideră că partidul său, Partidul Progresist Democrat, este separatist.
În interviu, Tsai a fost întrebată dacă mutarea unei părți a producției de semiconductori în SUA ar putea slăbi valoarea Taiwanului în ochii comunității globale în ceea ce privește protejarea sa de anexarea chineză. Taiwanul fabrică majoritatea cipurilor avansate din lume, iar aprovizionarea este crucială pentru tehnologia globală.
"Avem mai mult decât semiconductori pentru a fi valoroși", a spus ea, menționând "grupurile" mai largi de sectoare integrate în lanțul de producție de cipuri din Taiwan.
Sursa: adevarul.ro