Președinta sud-coreeană, suspectată de asociere în scopuri condamnabile în scandalul de corupție (parchet)
Președinta sud-coreeană Park Geun-Hye a jucat un rol de asociere în scopuri condamnabile în scandalul de corupție care zguduie în prezent țara, scandal care a provocat manifestații de amploare pentru a-i cere demisia, a indicat duminică parchetul din Seul, citat de AFP.
Lee Young-Ryeol, șeful parchetului din districtul central al capitalei sud-coreene, a anunțat punerea sub acuzare formală a trei suspecți în acest dosar, în centrul căruia se află Choi Soon-Sil, prietenă veche de 40 de ani cu președinta sud-coreeană, considerată confidenta din umbră a acesteia, care a fost arestată la începutul lunii noiembrie pentru fraudă și abuz de putere.
"Pe baza probelor adunate în această etapă, noi (...) estimăm că președinta a jucat un rol de asociere în scopuri condamnabile într-o parte considerabilă a activităților infracționale în care sunt implicate cele (trei) persoane", a declarat presei șeful anchetatorilor Lee Young-Ryeol, referindu-se la dna Choi și la doi foști consilieri ai președintei.
Dna Choi, în vârstă de 60 de ani, este acuzată că și-ar fi folosit influența asupra președintei sud-coreene pentru a constrânge grupuri industriale să acorde finanțare unor fundații dubioase, sume pe care este acuzată că le-a deturnat în scopuri personale.
Această eminență cenușie, care nu a avut nicio poziție oficială în administrația sud-coreeană, a fost arestată la începutul lunii noiembrie, cu doar câteva zile înainte de doi consilieri ai președintei, Ahn Jong-Beom și Jeong Ho-Seong.
Scandalul a afectat cota de popularitate a președintei, cu un an înainte de sfârșitul mandatului său.
Potrivit Constituției sud-coreene, un șef de stat în exercițiu nu poate fi urmărit penal, cu excepția cazurilor de insurecție sau de trădare. Cu toate acestea, Park Geun-Hye și-a luat un avocat pentru a intra în contact cu anchetatorii cu scopul de a studia fezabilitatea unei audieri, ceea ce ar fi o premieră pentru un șef de stat sud-coreean.
Acest caz a provocat cele mai importante manifestații în Coreea de Sud după 1980 pentru a cere demisia doamnei Park.
Zeci de mii de oameni au defilat sâmbătă la Seul, pentru a patra săptămână consecutiv. Circa 450.000 de manifestanți, potrivit organizatorilor, au defilat scandând 'Park Geun-Hye demisia! ", în timp ce poliția evocă 155.000.
AGERPRES