Președinta instanței supreme va sesiza Inspecția Judiciară în cazul magistratului reclamat de un polițist

Președinta instanței supreme va sesiza Inspecția Judiciară în cazul magistratului reclamat de un polițist

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, va sesiza, miercuri, Inspecția Judiciară, în cazul judecătorului Alin Sorin Nicolescu, reclamat de un tânăr polițist că ar fi încercat să-l intimideze. Ofițeul a adus grave aczații și conducerii Direcției Generale Anticorupție

Corina Corbu, președinte ICCJ FOTO INQUAM

Corina Corbu, președinte ICCJ FOTO INQUAM

Purtătorul de cuvânt al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Csaba Nasz, a declarat pentru „Adevărul” că este mandatat să declare că miercuri, în prima zi de lucru după ziua liberă, Corina Corbu , președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, va face sesizare la Inspecția Judiciară, pentru verificări în cazul judecătorului Alin Sorin Nicolescu, acuzat de un tânăr ofițer polițist că ar fi încercat să-l intimideze atenționând conducerea Direcției Generale Anticorupție despre situația creată în timpul susținerii unui examen de licență.

Acuzații grave

Un tânăr polițist din cadrul Direcției Județene Anticorupție Olt a lansat în spațiul public acuzații grave la adresa șefilor săi și la adresa unui judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care ar fi încercat să-l intimideze. Totul ar fi pornit din sala de examen. Sindicatul Europol a preluat sesizarea ofițerului.

În cursul lunii iulie, polițistul a susținut examenul de licență la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, după absolvirea cursurilor Facultății de drept european și internațional. Gheorghe Giorgian Ciorîia a povestit, pe contul său de Facebook, că în sala de examen a fost implicat într-o divergență cu un supraveghetor, despre care ulterior a aflat că este judecător la instanța supremă. De aici s-ar fi pornit un tăvălug de evenimente, tânărul polițist susținând că a fost chemat de superiorii săi și certat. În cele din urmă, ar fi primit un mesaj, pe telefon, chiar din partea judecătorului.

Cazul a fost semnalat și de către Sindicatul Europol .

„Situație incredibilă la nivelul conducerii centrale a Direcției Generale Anticorupție. Dacă ați avut impresia că DGA-ul este o instituție unde “integritatea” este crez, ne demonstrează Liviu Vasilescu contrariul. Practicile securiste de intimidare și hărțuire sunt instrumente frecvent folosite de acest personaj care și-a demonstrat de-a lungul timpului impotența profesională”, spun reprezentanții sindicatului, pe contul oficial de Facebook.

Reacția judecătorului Nicolescu

Judecătorul Alin Sorin Nicolescu a precizat pentru „Adevărul” că nu a fost pus într-o situație asemănătoare în zece ani de când supraveghează examenul de licență.

Într-o reacție pentru MainNews , judecătorul Alin Sorin Nicolescu susține că polițistul i-a arătat legitimația de polițist în locul actului de identitate. Magistratul a subliniat și faptul că polițistul „comenta” la orice zicea.

„Comenta la orice ziceam. Vorbea cu ‘dumneata’. N-am mai întâlnit așa ceva. Cum să-i rețin ilegal datele când noi le aveam la dosar” Puteam să-l dau afară de trei ori, pe regulament. M-am uitat la buletin și i-am spus că nu este în regulă cum face. Era foarte agitat. Niște colege de-ale lui mi-au reclamat că le deranjează și l-am mutat în spate. Nici nu l-am mai supravegheat apoi, i-am lăsat pe ceilalți colegi”, a adăugat magistratul, potrivit sursei citate.

Judecătorul din cadrul ÎCCJ susține că i-a relatat toate cele întâmplate chestorului Liviu Vasilescu, șeful DGA , însă a subliniat că nu a dorit să îi facă o reclamație în scris polițistului.

„Liviu este prietenul meu de 20 ani. Eu i-am spus informal: ‘Ce faceți cu ăștia, nu îi învățați respectul față de oameni?’ I-am spus că nu este în regulă. Dacă el cu mine, ca profesor, face așa… Mi-a zis să îi fac sesizare în scris. Nu am făcut pentru că nu am vrut să-i fac rău”, a mai declarat judecătorul pentru sursa citată.

De asemenea, magistratul susține că solicitarea șefului DGA ca polițistul să își ceară scuze este una normala, având în vedere că a fost „umilit în fața a 200 de studenți”.

Reacția Direcției Generale Anticorupție

Direcția Generală Anticorupție a reacționat pentru „Adevărul” în urma acuzațiilor aduse de un polițist din cadrul Direcției Județene Anticorupție Olt la adresa conducerii DGA. Instituția susține că discuția dintre șefii DGA și polițist a avut ca scop clarificarea unei situații.

De asemenea, în comunicat se arată că polițistul și-a declinat calitatea de ofițer al Direcției Generale Anticorupție prezentând și o legitimație de serviciu și punctează că atitudinea polițistului a fost una „nepotrivită”.

Rolul Inspecției Judiciare

Inspecţia Judiciară este o structură cu personalitate juridică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi îndeplineşte, prin inspectorii judiciari numiţi în condiţiile legii, atribuţii de analiză, verificare şi control, în domeniile specifice de activitate, acționând potrivit principiului independenţei operaţionale.

Printre atribuțiile Inspecției Judiciare, apar cele privind activitatea şi conduita judecătorilor şi procurorilor, inclusiv a celor care sunt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sau inspectori judiciari, precum şi a magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...