Președinta ÎCCJ, Livia Stanciu: Nu judecăm în raport de ceea ce se discută în timpul campaniei electorale/În acest timp, la Antena3 se descrie un măcel la adresa morţilor şi bolnavilor
Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a declarat vineri că justiția își desfășoară activitatea independent de campania electorală.
”Justiția își face activitatea independent de tipul de capanie care se desfășoară. Nu judecăm în raport de ceea ce se discută în timpul campaniei. Judecătorii judecă dosarele în raport de probe, respectând termenele, etapele.”, a declarat Livia Stanciu.
În ceea ce privește aducerea a peste 100 de martori cu autocarele la București pentru a fi audiați în dosarul refernedumului din 2012, Livia Stanciu a precizat că aceștia vor fi duși acasă cu autocarele la o oră decentă.
”Noi avem un protocol cu Jandarmeria pentru a asigura desfășurarea activitații de judecată într-o sală de ședinta mai mare, la Curtea Militară de Apel. Am discutat cu unul din judecătorii din acest complet când am aflat că este un număr impresionant de martori. S-au derulat discuțiile cu cei de la Inspectoratele de Polițe ca după finalizarea procesului de judecată matorii să fie duși acasă înapoi cu autocarele. Eu știu că audierile vor fi scurte sintetice, este posibilitatea ca într-un termen rezonabil se fie finalizate audierile.”, a declarat Livia Stanciu.
Antena 3 face o drama nationala din audierile in dosarul referendumul programate joi dimineata la Inalta Curte
Antena 3 prezinta intr-o nota dramatica audierea la Inalta Curte a celor peste o suta de martori in dosarul referendumul. Adrian Ursu a intrat in direct pentru a comenta evenimentul afirmand ca "s-a disparut orice limita" si s-a declarat "de-a dreptul socat" de imaginile cu oameni adusi cu autobuzul. In tot acest timp, pe burtiera Antena 3 scria "mortii chemati in dosarul referendumul", "bolnavi adusi in fata judecatorilor" iar realizatorul emisuinii a opinat ca este "o actiune in forta".
Antena 3 a transmis live momentele in care martorii in dosarul referendumul erau urcati in autocar si adusi din Gorj sau Vrancea la Inalta Curte. Realizatorii emisiunii au insinuat cu insistenta ca audierea acestor martori ar avea ca scop transmiterea unui mesaj pentru alegerile prezidentiale din 2 noiembrie. Radu Tudor a afirmat, intr-o interventie prin telefon, ca judecatorul "care a dispus ridicarea a sute de oameni din casele lor, oameni in varsta, ar trebui exclsus imediat din magistratura". "Avem de-a face cu o actiune de forta de tip stalinist", a mai spus Radu Tudor, care a sustinut ca dosarul referendumul "este cea mai urata pata pe obrazul justitiei romanesti, deschis la comanda politica, la ordinul lui Traian Basescu si al Monicai Macovei".
Antena 3 continua cu difuzarea unor scurte interviuri cu martorii citati in acest dosar, abordati cu intrebari de tipul "Daca va vine rau pe drum, ce faceti?". "Ce simtiti cand vedeti aceste imagini", sunt intrebati invitatii din studio, care invariabil se declara "stupefiati" si "indignati".
Audierile in dosarul au inceput in urma cu un an si iar termenele de judecata au fost in medie de unul pe luna. Audieri de martori au avut loc si la termenul din 3 septembrie.
Pe 7 octombrie 2013, DNA a anuntat trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea, alaturi de alte 74 de persoane. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere calitatea de deputat detinuta in prezent de Liviu Dragnea, au precizat procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.
In cadrul aceluiasi dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput pe 9 octombrie 2012 urmarirea penala fata de un numar de 67 de persoane care au luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea, informeaza DNA.
Liviu Dragnea este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral si falsificarea de semnaturi.