Preşedinta Estoniei a prezentat scuze după ce un ministru a prezentat-o pe şefa guvernului Finlandei drept 'o vânzătoare'
Preşedinta estonă şi-a cerut scuze după ce ministrul de interne al ţării a descris-o pe şefa guvernului finlandez drept "o vânzătoare", relatează marţi BBC, în pagina electronică.
Preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, s-a declarat "jenată" de comentariile ministrului de interne Mart Helme, în vârstă de 70 de ani, care conduce partidul populist de extremă dreapta Ekre.
Premierul finlandez, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, este cel mai tânăr prim-ministru din lume. Ea conduce o coaliţie de centru-stânga cu alte patru partide, toate având la conducere femei, şi este văzută ca o stea în ascensiune de câţiva ani.
Helme a făcut remarcile controversate într-o emisiune la radio. "Vedem acum cum o vânzătoare a devenit prim-ministru şi cum alţi activişti de stradă şi persoane needucate au intrat în cabinet", a spus el.
Marin a vorbit despre cum a crescut într-o familie defavorizată. Ea a lucrat ca asistentă de vânzări înainte de a merge la universitate şi a începe o carieră politică. Este prima persoană din familia sa care a terminat liceul şi a urmat universitatea.
Răspunzând pe Twitter, Sanna Marin a declarat că este "extrem de mândră de Finlanda". "Aici un copil dintr-o familie săracă poate fi educat şi poate realiza multe lucruri în viaţă. Casierul unui magazin poate deveni prim-ministru", a scris ea.
Helme a declarat că afirmaţiile sale au fost înţelese greşit şi a prezentat scuze dnei Marin. El a spus că intenţia sa a fost "să recunoască că este posibil să te ridici singur de la un nivel social scăzut la vârful politicii". "Dacă cineva a înţeles greşit (...), atunci într-adevăr vreau să spun că îmi prezint scuze prim-ministrului Finlandei", a adăugat el.
Într-un comunicat, preşedinta estonă Kersti Kaljulaid a declarat că l-a sunat pe omologul său finlandez, Sauli Niinisto, şi i-a cerut să-i transmită scuze dnei Marin şi guvernului său. "Am recunoscut cât de jenată mă simt pentru toate acestea", a spus ea.
Partidele de opoziţie din Estonia au cerut demisia lui Helme sau ca prim-ministrul Juri Ratas să-l demită. Acestea au depus chiar o moţiune de cenzură împotriva ministrului de interne Mart Helme, care a fost respinsă marţi. Numărul de voturi în favoarea moţiunii de cenzură (44) a fost mai mare decât cele împotrivă (42), dar ar fi fost nevoie de cel puţin 51 pentru ca aceasta să fie adoptată.
Estonia este cea mai nordică dintre cele trei state baltice şi are legături lingvistice cu Finlanda, care se află chiar peste Golful Finic.
Ekre (Partidul Popular Conservator din Estonia) a intrat în guvernul de coaliţie în mai după ce a obţinut 17,8% din voturi la alegerile generale. Partidul a promis că va proteja o "Estonie autohtonă". Liderul său Mart Helme a devenit cunoscut pentru declaraţiile sale sincere şi comportamentul controversat. Când a depus jurământul, el - alături de fiul său Martin - a făcut semnul "OK" din mână - un simbol devenit presupus mesaj politic pentru naţionaliştii albi.AGERPRES