Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, le-a vorbit joi participanţilor la sesiunea „Politică” a forumului „Teritoriul sensurilor” despre provocările cu care se confruntă sistemul electoral rusesc în legătură cu „războiului nedeclarat cu Occidentul anglo-saxon degradat”. Potrivit ei, oponenţii Rusiei au pândit deocamdată, dar se pregătesc să submineze şi să discrediteze alegerile prezidenţiale din 2024, conform publicaţiei ruseşti Kommersant.
„Simţim, aş spune, o creştere a tensiunii nervoase. În ciuda faptului că adversarii noştri din străinătate nu sunt foarte vizibili acum, ei se ascund acolo şi lucrează serios pentru a perturba şi discredita marea campanie a federaţiei. Cred că vor obţine asta şi în această campanie (alegerile regionale din acest an – Kommersant)”, a spus preşedintele Comisiei Electorale Centrale.
După prăbuşirea URSS, în Rusia au început să apară „organizaţii superprofesionale”,ale Occidentului, al căror scop era să observe „fiecare pată” în alegerile ruseşti, să ţină sistemul electoral rus la mâna lor şi să îşi aducă politicienii pe care îi pot controla în parlament, a afirmat Pamfilova.
Potrivit ei, CEC-ul a trebuit să lucreze sub presiune, în timp ce alegătorilor le-au fost băgate în cap ideea că alegerile din Rusia nu sunt democratice, nu sunt libere şi că rezultatele lor vor fi falsificate.
Potrivit sursei citate, totuşi ascultătorii prelegerii păreau să fie mai interesaţi de problemele interne decât de cele legate de implicaţiile Occidentului, iar doi participanţi au întrebat despre votul electronic la distanţă (DEG).
Astfel că un tânăr politician din Partidul Comunist al Federaţiei Ruse a întrebat-o pe Pamfilova cum poate un alegător să se asigure că tehnologia blockchain este utilizată în timpul votării online, moment în care, mai mulţi participanţi au ridicat foi cu mesajul „DEG” tăiat cu pixul, în semn de protest.
„În primul rând, nimeni nu obligă nici regiunile, nici alegătorii să voteze de la distanţă. Există libertate de alegere”, a explicat preşedintele CEC, care a sugerat ca nivelul scăzut de încredere în DEG să fie rezolvat prin alegerea unor obsevatori specialişti IT, astfel încât să-i ajute pe alegători.
Întrebată de altcineva dacă există planuri de a introduce DEG în Districtul Federal Orientul Îndepărtat, unul dintre cel şapte districtele federale ale Rusiei, Pamfilova a spus că totul depinde de disponibilitatea internetului şi interesul guvernatorului pentru „modernizarea” regiunii.
Totuşi o ultimă întrebare a participanţilor a fost despre subiectul „influenţei străine asupra proceselor electorale din Rusia”.
„Printre deputaţi se numără cei care au fost instruiţi în diferite universităţi, care sunt supravegheate de CIA din SUA, inclusiv în străinătate”, a citit de pe o foaie un participant la forum. „Ar trebui să fie introdusă noţiunea de agent străin împotriva acestor persoane, în special deputaţi, şi să fie publicată informaţia despre ei în surse deschise, marcându-i ca agenţi străini sau ca fiind instruiţi în instituţii de învăţământ relevante?”.
Pamfilova a răspuns că este „împotriva reprimărilor nejustificate” şi a îndemnat să abordeze problema cu înţelepciune.
Potrivit ei, organele de aplicare a legii ar trebui să se ocupe de cei care fac rău în mod deliberat.
„Dar aşa, dacă acum vom face o jumătate din ţară agenţi străini ce rost are? Aceasta este o muncă delicată, îndelungată, şi trebuie multă răbdare. E necesar să se separe grâul de neghină: un duşman convins trebuie să primească ceea ce trebuie să primească, cei care se îndoiesc trebuie să fie convinşi şi atraşi de partea ta”, a mai afirmat ea.