Presa germană: Bulgaria - călcâiul lui Ahile al NATO?

Presa germană: Bulgaria - călcâiul lui Ahile al NATO?

Bulgaria – scena unei noi geopolitici în Marea Neagră”: acesta este titlul unui program de peste 23 de minute al radioului public german Deutschlandfunk, care, cu ajutorul reportajelor și interviurilor, creează o imagine obiectivă și exactă. a situaţiei politice şi sociale din Bulgaria de astăzi.

Rumen Radev duce o politică duplicitară. Foto: Arhiva Adevărul

Rumen Radev duce o politică duplicitară. Foto: Arhiva Adevărul

De când a început războiul din Ucraina, Marea Neagră a fost o locație importantă pentru confruntarea dintre Rusia și NATO. De aceea ambele părți luptă pentru influență în țările Mării Negre. Una dintre ele este Bulgaria. În principiu, este clar cu cine este Bulgaria: este membră a UE și NATO. Dar NATO are îndoieli cu privire la Bulgaria", spune la început autoarea emisiunii, Margarete Volan. Ea îi dă cuvântul noului ministru bulgar al apărării Todor Tagarev, potrivit căruia Bulgaria este o verigă slabă în arhitectura europeană de securitate.

Este Bulgaria cu adevărat călcâiul lui Ahile al NATO? - întreabă autorul și explică că Kremlinul continuă să încerce să-și extindă influența în Bulgaria, iar societatea nu este deloc unită în jurul politicii conduse de UE. După o scurtă întâlnire a reporterului cu rusofilii, programul continuă cu un interviu cu istoricul Stefan Dechev. El explică că în Bulgaria susținătorii lui Putin și ai războiului sunt o minoritate, dar fac mult zgomot. Cu toate acestea, există astfel de oameni în conducerea statului și în serviciile secrete, ceea ce afectează politica externă generală și pozițiile Bulgariei pe scena internațională, spune Dechev.

Autoarea reportajului explică că aluziile se referă la președintele Rumen Radev, care, potrivit acesteia, s-a profilat în ultimii ani drept centrul politic al lagărului pro-Kremlin din țară și continuă să alimenteze șabloanele societății bulgare, care este puternic polarizată în raport cu Rusia.

Națiune, neutralitate, suveranitate – sub aceste lozinci, partidele pseudo-patriotice blochează astăzi activitatea în parlament și pun în pericol pacea publică”, spune jurnalistul de la Deutschlandfunk și îl prezintă pe liderul „Vazrazhdane” astfel: „Kostadin Kostadinov, supranumit Kopeikin: tuns scurt, păr cărunt, zvelt, în costum, orator pasionat”. În emisiune, Kostadinov spune că îi consideră „suboameni” pe liberalii din parlamentul bulgar și intenționează să-și trimită adversarii într-o tabără atunci când va prelua toată puterea.

"Statul este lipsit de apărare. Nici un singur minister bulgar nu are un departament pentru comunicare strategică. Contrainformațiile închid ochii. Forțele neoconservatoare din mass-media de stat răspândesc ură", a declarat la rândul său expertul în mass-media Georgi Lozanov pentru Deutschlandfunk. Autorul programului îl citează cu afirmația că, în același timp, aceste mass-media oferă propagandei lui Putin o platformă, în primul rând publică.

Jurnalistul crede că Bulgaria este în mod tradițional o țară pro-europeană, dar în acest moment se înmulțesc acolo scepticismul și antiamericanismul. Ea a declarat: „Marea Neagră a devenit de mult un câmp de luptă între NATO și Rusia. Bulgaria este o țară din Marea Neagră care este direct afectată de conflict”. Aceasta este și concluzia lui Yordan Bojilov, președintele Forumului de Securitate din Sofia, care susține că Rusia are supremația în Marea Neagră. „Putin dorește prin toate mijloacele să împiedice fostele republici sovietice precum Ucraina, Georgia sau Moldova să adere la NATO, iar Marea Neagră să devină o mare NATO. De aceea, Bulgaria și România, membre NATO și UE, care la acea vreme aparțineau Tratatului Pactului de la Varșovia joacă un rol din ce în ce mai important în acest conflict”, află ascultătorii radioului public german.

Rumen Radev duce o politică ipocrită”

Autorul explică faptul că bulgarii au o atitudine ambivalentă față de NATO, ceea ce se explică prin politica de jumătăți de măsură dusă de zeci de ani. Ea adaugă că președintele Rumen Radev face o politică ipocrită, prezentându-se ca un aliat loial în NATO, în timp ce în fața publicului bulgar folosește retorică naționalistă și de fapt pro-rusă.

Mai departe în amplul program al Deutschlandfunk, în fața microfonului stă și jurnalistul de investigație Hristo Grozev, care explică că după 1989 nu a avut loc nicio schimbare reală a elitelor în Bulgaria. Și că nu a existat nicio lustrație nici în Ministerul Apărării, nici în serviciile secrete, astfel încât în aceste structuri lucrează până astăzi absolvenți sovietici, care pot fi recrutați cu ușurință de către GRU rus. Jurnalistul german rezumă ce a spus ministrul Apărării Todor Tagarev:

Rețele dense de spionaj, tranzacții cu energie precum „Turkish Stream” care susțin planurile lui Putin de a ocoli Ucraina – toate acestea subminează încrederea partenerilor NATO în Bulgaria”.

Autorul emisiunii îl citează și pe trimisul special al SUA și coordonatorul Centrului pentru Angajament Global, James Rubin, care a declarat pentru „Europa Liberă” următoarele: „Rusia investește multe resurse și eforturi în Bulgaria și nu economisește bani pentru politicieni corupți și mass-media. Aceasta este una dintre țările din Europa în care, potrivit informațiilor noastre, Kremlinul încearcă în mod deosebit să distrugă parteneriatul cu NATO și UE, folosind dezinformarea ca armă”.

Bulgaria vrea să fie un membru de încredere al NATO, nu un cal troian al Rusiei, a declarat autoarea emisiunii, Margarete Volan. „Dar cu cât țara se leagă mai mult cu Occidentul, cu atât mai violente devin reacțiile Kremlinului, ale cărui încercări de a destabiliza Bulgaria cad chiar în ținta unei societăți ușor vulnerabile”, rezumă Volan, care a vorbit la finalul emisiunii. un alt expert în Bulgaria - Corespondentul Europa de Sud-Est Zylke Hane. Ea le explică ascultătorilor despre actuala coaliție guvernamentală din Sofia, care este unită de pozițiile sale pro-occidentale, dar este și divizată de acuzațiile de corupție împotriva lui Borissov și GERB. Zylke Hane descrie pe scurt situația politică din acest moment, răsturnarea lui Gheșev și apariția Mariei Gabriel. Despre atitudinea ezitantă a bulgarilor față de NATO, jurnalistul spune:

Rusia este prietenul nostru: generații de bulgari au fost crescuți cu această narațiune”

Guvernul trebuie să acționeze cu prudență, dar în același timp să deschidă un front larg împotriva dezinformării. (...) Pentru că dezinformarea rusă cade pe un teren fertil în rândul populației bulgare, deoarece generații și generații de bulgari au fost crescuți cu această narațiune istorică: Rusia. este prietenul nostru, Rusia este eliberatorul nostru”.

În ultimele minute ale emisiunii, este vorba și despre reforma judiciară urgentă din Bulgaria. Cu această ocazie, Zilke Hane spune: „Reforma trebuie pregătită de o comisie parlamentară. Delyan Peevski - un cunoscut oligarh sancționat de SUA prin legea Magnitsky, care pedepsește încălcarea drepturilor omului și corupția în întreaga lume, este acea persoană care acum trebuie să ajute la salvarea statului de drept în Bulgaria...

Autorul emisiunii încheie cu următorul rezumat: „Bulgaria este pe de o parte scena noii geopolitici, iar pe de altă parte – o țară care se confruntă cu mari provocări în materie de politică internă”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…