Presa din Rusia: Putin a hotărât când vrea să alipească teritoriile ucrainene cucerite

Presa din Rusia: Putin a hotărât când vrea să alipească teritoriile ucrainene cucerite

Liderul de la Kremlin și consilierii săi contează pe organizarea referendumurilor de anexare a teritoriilor cucerite până la sfârșitul toamnei, relatează site-ul rusesc RBC , menționând cinci surse familiare cu convorbirile.

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Președintele rus Vladimir Putin. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Conform RBC, consilierii președintelui rus s-au orientat după faptul că, în funcție de situația militară, referendumurile s-ar putea desfășura „în viitorul apropiat sau îndepărtat”. În aceeași ordine de idei, aceștia consideră luna septembrie ca o țintă apropiată pentru referendumuri, în vreme ce luna noiembrie este percepută ca un obiectiv îndepărtat.

Adică intervalul care începe de la 11 septembrie ca punct de referință (n.r. Rusia va organiza alegeri regionale în data respectivă) și se termină în jurul datelor de 4-7 noiembrie”, a afirmat una dintre surse.

Sursele menționate de ziariștii ruși spun însă că scenariul potrivit căruia referendumurile vor fi desfășurate în luna septembrie nu va fi aplicat cel mai probabil, deoarece armata rusă nu a reușit să cucerească întreaga regiune Donețk.

Mai mult decât atât, contraofensiva dezlănțuită, luni, de armata ucraineană în Herson, care a intrat în a patra zi, l-ar putea determina pe Kremlin să transfere trupe în sudul Ucrainei, care ar putea lua parte la acțiunile din Donețk.

Ziariștii de investigație de la Meduza scriau în luna august, menționând două surse de la Kremlin, că administrația prezidențială a lui Vladimir Putin este nehotărâtă cu privire la momentul anexării teritoriilor ucrainene care se află sub controlul armatei sale.

Amânarea anexării ar însemna că armata rusă ar putea cuceri mai multe teritorii ucrainene, conducerea de la Moscova socotind necesară preluarea controlului asupra întregului teritoriu al regiunii Donețk.

De asemenea, pe 22 februarie, cu două zile înainte de izbucnirea invaziei în Ucraina, președintele rus a admis suveranitatea separatiștilor proruși din estul Ucrainei asupra întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk.

Forțele invadatoare au reușit să cucerească întreaga regiune Lugansk la începutul lunii iulie, odată cu căderea orașului Lisiceansk. Dar, în Donețk, armata rusă a reușit să preia controlul asupra a aproximativ 60% din teritoriul acestei regiuni.

Totodată, consilierii liderului de la Kremlin se temeau că în cazul în care organizarea referendumurilor de alipire va fi amânată, mulți ruși vor realiza că ceva nu decurge conform planului cu „operațiunea militară specială” declanșată la 24 februarie.

Moscova dorește anexarea teritoriilor pe care armata sa le-a cucerit în Ucraina

Jurnaliștii de investigație de la Meduza, site interzis de autoritățile ruse la începutul lunii martie, făceau cunoscut în urmă cu două luni, că liderul de la Kremlinul își dorește anexarea tuturor teritoriilor ucrainene cucerite, nu doar a autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk.

Astfel, Moscova are de gând să anexeze și teritoriile cucerite din regiunile Herson și Zaporojie. Sursele menționate, joi, de RBC spun că Rusia și-ar dori să alipească și regiunea Harkov.

Încă din luna iunie, Kremlinul a început căutarea unor propagandiști pentru funcțiile de „instructori politici” sau „ofițeri politici”, care își vor desfășura activitatea în teritoriile cucerite de armata rusă.

Mai mulți strategi politici le-au declarat ziariștilor de la Meduza, sub condiția anonimității, că au primit oferte pentru postul de „comisar politic” în teritoriile cucerite, oferindu-li-se funcții de adjuncți ai liderilor de orașe.

Ei ar trebui să „să supravegheze politica, viața publică, mass-media, pregătirile pentru referendumuri. Chiar și programele sociale”, a afirmat unul dintre cei intervievați.

Cu toate că toți liderii numiți de ruși în teritoriile cucerite au vorbit, la un moment dat, de referendumuri de anexare la Rusia, autoritățile instalate de ruși în Zaporojie au anunțat oficial pe 9 august că vor organiza un astfel de vot.

Liderul numit de ruși în regiune, cel care a făcut anunțul, nu a menționat o dată exactă pentru organizarea referendumului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…