Presa austriacă: ce spune Karner despre acordul privind aderarea parțială a României la Schengen
Pe fondul relatărilor de la București privind un acord pentru aderarea României și Bulgariei pe cale maritimă și aeriană, Executivul de la Viena ezită să ofere informații concludente în acest sens în presa de la Viena.
Din martie 2024, ar urma să fie eliminate controalele la frontieră pentru România și Bulgaria în traficul aerian și maritim, iar România insistă acum asupra unui calendar pentru deschiderea frontierelor terestre, însă publicația austriacă profil.at prezintă o ezitare a ministerului de Interne de la Viena în privința acordului.
La acest acord s-a ajuns pe 23 decembrie între ministerele de interne de la Viena, Sofia și București. Astăzi, 28 decembrie urmând să aibă loc discuții, astfel încât acordul să poată fi încorporat legal în deciziile Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER).
După anunțul premierului Ciolacu privind pactul și o încercare a obținerii unei date pentru aderarea terestră, oficialii austrieci evita sa confirme public sau sa faca declaratii pe subiect, in contextul alegerilor interne si pericolului extremei drepte.
Publicația prezintă un răspuns al ministrului de Interne de la Viena, Gerhard Karner, care respinge interpretarea anunțului făcut de premierul român. Viena transmiste, potrivit sursei citate, că în prezent nu există negocieri pentru aderarea la Schengen și, prin urmare, nici o dată la care ar urma să se întâmple acest lucru.
Acord pentru aderarea parțială
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat obținerea unui acord pe tema aderării României la spațiul Schengen. Din martie anul viitor, România va beneficia de avantajele includerii în spațiul de liberă circulație european pe cale aeriană și maritimă.
„După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen ! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”, a transmis premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.
Decizia a fost luată la nivelul Consiliul Uniunii Europene după mai multe săptămâni de negocieri între statele implicate, respectiv România, Bulgaria și Austria. Un vot care va confirma înțelegerea urmează să fie dat peste două zile, în Comitetul Reprezentanților Permanenți la Uniunea Europeană, format din șefii misiunilor diplomatice la Bruxelles.
Sursa: adevarul.ro