Preparatul care înlocuiește carnea. Este ideal în post, cum faci cea mai bună salată de ciuperci cu usturoi

Preparatul care înlocuiește carnea. Este ideal în post, cum faci cea mai bună salată de ciuperci cu usturoi

În salate, crude sau coapte, fierte sau semicălite, ciupercile sunt alimentul-minune care ajută la menţinerea sănătăţii. Ciupercile, care conțin o cantitate mare de apă (90%), contribuie, de asemenea, la menținerea greutății atunci când sunt consumate ca alternativă la carne.

Salata de ciuperci, un preparat gustos FOTO Shutterstock

Salata de ciuperci, un preparat gustos FOTO Shutterstock

Datorită unor aminoacizi din compoziţie, în special glutamatului, ciupercile seamănă la gust cu carnea. În post sunt folosite frecvent în cât mai multe preparate.

Conform specialiştilor, comparativ la 100 gr ciuperci, caloriile sunt 35, proteinele 5, lipidele 0,5, iar glucidele 2,5, în timp ce carnea de porc grasă la acelaşi gramaj conţine 340 calorii, 15 proteine, lipide 30, iar glucide deloc, iar carnea de pui 142 calorii, 21 proteine, 6 lipide şi glucide, din nou, deloc.

O rețetă delicioasă de salată de ciuperci regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Preparatul este ieftin, delicios și aduce substanțe nutritive de calitate organismului.

Ingrediente:

piper, sare

1 pahar vin

1 lingură oțet

1 vârf cuțit cimbru uscat

1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cultură.

Sos:

1 lingură de ulei

3 căței usturoi

1 lingură oțet (sau cât vă place)

puțină zeamă de la ciuperci

verdeață: mărar, pătrunjel

Mod de preparare:

"Ciupercile se grijesc bine în mai multe ape; asta e mai ușor dacă se rupe piciorul de pălărie. Se pun la fiert într-o zeamă de 1 litru apă cu piper, sare, vin, oțet și cimbru. După un sfert de oră de clocot, ciupercile se scurg și se lasă să se răcească. Verdeața se toacă. Usturoiul se pisează pastă. Se taie ciupercile felii subțiri, se stropesc cu oțet, ulei, usturoi și 1-2 linguri din zeama lor. Poftă bună!", se arată în rețeta regretatului gastronom.

Scriitor, vânător și realizator TV

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…