Preparatele surprinzătoare ce ne pot pune viața în pericol vara. Top 5 alimente dăunătoare inimii și alternativele sănătoase

Preparatele surprinzătoare ce ne pot pune viața în pericol vara. Top 5 alimente dăunătoare inimii și alternativele sănătoase

Menținerea unei inimi sănătoase este esențială pe tot parcursul anului, dar vara aduce provocări suplimentare. Anumite alimente pot agrava aceste probleme și pot crește riscul de afecțiuni cardiace.

imagine cu o inima

Menținerea inimii sănătoase aduce vara provocări suplimentare Foto Shutterstock

Nu este nevoie să vă faceți griji, puteți continua să vă bucurați de vremea caldă cu puțină atenție. Este esențial să înțelegeți cum anumite alimente, precum grăsimile saturate, sarea și zahărul, pot afecta negativ sănătatea inimii și să identificați la ce anume să fiți atenți și ce ar trebui evitat în alimentație .

Cine îți sabotează inima

Există câteva alimente dăunătoare care vă pun inima în pericol, atrage atenția un dietetician și educator în diabet, Kanika Malhotra, consultat de The Indian Express.

Grăsimile saturate și trans, cunoscute drept grăsimi nesănătoase, duc la creșterea colesterolului LDL („rău”), ceea ce în final provoacă ateroscleroza care la rândul său crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Carnea roșie, mezelurile, alimentele prăjite și produsele de patiserie cu zahăr conțin cantități mari de grăsimi dăunătoare.

Aportul excesiv de sare (sodiu) duce la hipertensiune arterială, un factor de risc major pentru boli de inimă. Alimentele procesate au adesea un conținut ridicat de sodiu, chiar dacă nu au gust sărat.

O dietă bogată în zaharuri adăugate favorizează creșterea în greutate și inflamația, ambele având un impact negativ asupra sănătății inimii și crescând riscul de boli cardiace.

Rețineți, în nutriție, moderația este esențială! Răsfățurile ocazionale nu sunt de obicei dăunătoare. Totuși, o dietă constantă bazată pe aceste alimente nesănătoase poate crește semnificativ riscul de a dezvolta probleme cardiace pe termen lung.

Răsfățuri de vară, de evitat, pentru o inimă sănătoasă

Dietetician și educator în diabet, Kanika Malhotra a recomandat ca în sezonul cald să fie evitate o serie de alimente. Printre acestea se numără orice preparat prăjit, ce poate adăuga grăsimi dăunătoare dietei. Ele pot fi înlocuite cu gustări mai sănătoase, precum legumele la grătar, preparatele la cuptor sau chiar floricele de porumb preparate la air-fryer.

Băuturile răcoritoare, pline de zahăr, pot fi înlocuite cu laptele bătut, sau cu combinațiile de lapte, precum cele cu alune, migdale sau nuci hidratate și apoi măcinate, în care pot fi adăugate și condimente bune pentru inimă precum: cardamom, piper negru ori șofran, sau chiar frunze de mentă pentru prospețime.

Carnea roșie, precum cea de vită sau miel, preparată în unt, poate fi înlocuită cu surse de proteine mai sănătoase, precum pieptul de pui sau lintea, gătite cu un ulei mai ușor (mai sănătoase și mai potrivite pentru gătit la temperaturi ridicate, pentru că ard mai greu și au un conținut scăzut de grăsimi saturate), precum uleiul de floarea-soarelui, de soia, de rapiță, porumb, șofrănel, struguri sau măsline.

Alte alimente neașteptate care trebuie evitate vara, de către cei cu probleme cardio-vasculare sunt murăturile - acompaniamentele acrișoare pot exploda de arome, dar sunt adesea bogate în sodiu. Consumul acestor produse trebuie limitat pe cât posibil, eliminat sau căutate alternative sănătoase cu conținut scăzut de sodiu pentru a evita supraîncărcarea inimii.

La fel trebuie evitate și gustărelele sărate, precum prăjiturile subțiri, crocante, preparate de obicei din făină amestecată cu condimente (chimen, coriandrul, chili etc.) și apă, ce se gătesc fie prin prăjire în ulei, fie prin coacere pe un foc deschis, pentru a deveni crocante.

Dulciurile prăjite, delicioase, nu trebuie consumate vara, întrucât combinația dintre prăjire și siropul de zahăr poate duce la probleme cardiace. Este recomandat să fie savurate cu moderație sau să se opteze pentru fructe proaspete cu un strop de miere, ca desert sănătos pentru inimă.

Prin alegerea conștientă și optarea pentru alternative mai sănătoase, este posibil să vă bucurați și vara de o dietă delicioasă și prietenoasă cu inima.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce e pe litoral / Mașini răsturnate, plaje devastate și sute de pompieri mobilizați

2 De la București la Brașov, pe autostradă. Când ar putea fi gata drumul de mare viteză

3 „Profită că nu înțelegem alfabetul lor” / Pățania unor români care și-au petrecut vacanța în Grecia

4 O expertă româncă din SUA propune o soluție care i-ar opri pe ruși să mai atace Ucraina. „Mă tem că mulți vor să-i pună pe masă viitorul”

5 Găștile criminale au aruncat vestul Europei în haos: cocaină, răpiri, tortură și asasinate la comandă