Ideea saltelei goonflabile transformată în altar i-a venit în ultima zi de şedere: fiind duminică, Bernasconi, preotul parohiei San Luigi Gonzaga din Milano, şi-a amintit că trebuia să oficieze liturghia, conform Il Primato NazionaleIl .
„Am ales pădurea de pini pentru un camping – explică Mattia – dar era aglomerată. Era foarte cald şi aşa ne-am spus: de ce să nu o oficializăm în apă? O familie ne-a auzit vorbind şi ne-a pus la dispoziţie salteaua pe care am transformat-o într-un altar”.
În timpul slujbei, preotul relatează că „s-a gândit că Iisus a intrat în barca lui Petru pentru a-i putea vorbi”. Dar aici nu erau bărci şi nici măcar Sf. Petru. Doar o saltea, şi riscul ca un val să o răstoarne în mare, scrie sursa citată.
Episodul a stârnit un val de controverse în rândul credincioşilor din fiecare parte a Italiei. Atât de mult încât Arhiepiscopia Crotonei-Santa Severina e a intervenit.
Don Mattia Bernasconi, vicar of the pastoral care for young people of the parish of San Luigi Gonzaga in Milan, celebrated mass in the beach using an air mattress as an altar.
Yet the TLM must be suppressed! pic.twitter.com/xqRRDnoqaL
— ALT_Fr. Casey, OFM (@ALT_caseyofm) July 26, 2022
„Este necesar să ne amintim că celebrarea euharistică are un limbaj particular, alcătuit dingesturi şi simboluri pe care creştinii şi în special slujitorii hirotoniţi, este corect să le respecte şi să le preţuiască, fără a renunţa la ele cu prea multă superficialitate. Mai presus de toate, este necesar să se menţină acest minim de decor şi de atenţie la simboluri”, a insistat el.
Don Mattia a publicat pe site-ul parohiei sale o scrisoare deschisă adresată arhidiecezei.
„Îmi cer scuze” „Nu era intenţia mea să banalizez Euharistia sau să o folosesc pentru alte mesaje de orice fel, a fost pur şi simplu Liturghia de la sfârşitul unei săptămâni de muncă cu tinerii care au participat la Tabără, care timp de o săptămână au sărbătorit şi au lucrat cu mine. Mi s-a părut suficient de pregătit pentru a păstra sacralitatea Sacramentului chiar şi în simplitatea şi sărăcia dată”, a explicat părintele Mattia Bernasconi, care a participat împreună cu câţiva tineri într-o tabătă de muncă în Calabria, organizat de Libera.
„Dar simbolurile sunt puternice, este adevărat, şi vorbesc, uneori chiar într-un mod diferit decât ne-am dori. A fost naiv din partea mea să nu le dau importanţa cuvenită”, a subliniat preotul.