Premiul Pritzker 2022, decernat arhitectului Diébédo Francis Kéré din Burkina Fasso

Premiul Pritzker 2022, decernat arhitectului Diébédo Francis Kéré din Burkina Fasso

Premiul Pritzker 2022, considerat cea mai prestigioasă distincţie din lumea arhitecturii, i-a fost decernat marţi arhitectului Diébédéo Francis Kéré din Burkina Fasso, care locuieşte la Berlin, primul arhitect provenit dintr-o ţară africană care primeşte această distincţie, a anunţat marţi organizaţia, care a salutat "angajamentul acestuia faţă de justiţia socială", relatează AFP.

"Datorită angajamentului său pentru justiţie socială şi utilizarea inteligentă a materialelor locale pentru a se adapta şi a răspunde climatului natural, el lucrează în ţările marginalizate, unde constrângerile şi dificultăţile sunt numeroase şi unde arhitectura şi infrastructurile sunt absente", au explicat organizatorii premiului Pritzker într-un comunicat .

Este pentru prima dată când un arhitect dintr-o ţară africană primeşte distincţia acordată celor mai mari nume ale arhitecturii, precum Frank Gehry, Tadao Ando, Renzo Piano, Zaha Hadid şi Jean Nouvel.

Multe dintre lucrările lui Kéré se află pe continentul african, mai ales în Benin, Burkina Faso, Mali, Togo, Kenya şi Mozambic, însă pavilioane şi alte proiecte realizate de arhitectul african se găsesc şi în Europa şi Statele Unite.

Diébédéo Francis Kéré este cunoscut în special pentru implicarea sa în proiecte cu puternic potenţial de uz public.

"El construieşte instituţii de învăţământ, centre medicale, locuinţe profesionale, clădiri civice şi spaţii publice, adesea în ţări în care resursele sunt fragile şi fraternitatea este vitală", a afirmat organizaţia care acordă premiul Pritzker.

Printre realizările sale emblematice se numară şcoala primara din Gando, satul din Burkina Faso în care Kéré s-a născut şi unde a realizat şi alte proiecte.

Pentru organizatorii premiului Pritzker, această şcoală "pune bazele ideologiei sale: să construiască o sursă cu şi pentru o comunitate pentru a răspunde unei nevoi esenţiale şi pentru a corecta inegalităţile sociale". Şcoala este proiectată să reziste la căldură şi la resurse limitate, iar succesul său a condus la construirea de locuinţe pentru profesori, extinderea şcolii şi construcţia unei noi biblioteci.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”