Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit campaniei internaționale pentru abolirea armelor nucleare (ICAN)
Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit vineri, la Oslo, Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), informează agențiile de presă internaționale.
Premiul Nobel pentru Pace, în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (1,10 milioane de dolari), va fi înmânat într-o ceremonie care va avea loc la Oslo la 10 decembrie.
Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) este o coaliție de organizații civice care acționează pentru promovarea aderării și implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare. ICAN a contribuit la apariția acestui tratat.
Având sediul la Geneva, ICAN a fost lansată în 2007 și în prezent numără 468 de organizații partenere din 101 țări.
Organizația a primit Premiul Nobel pentru Pace "pentru activitatea sa în scopul de a atrage atenția asupra consecințelor umanitare catastrofale ale oricărei utilizări a armelor nucleare și pentru eforturile sale inovatoare cu scopul de a obține interzicerea printr-un tratat a acestor arme".
"Este o mare onoare să primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 ca recunoaștere a rolului nostru în adoptarea Tratatului de interzicere a armelor nucleare. Acest acord istoric, adoptat la 7 iulie cu susținerea a 122 de state, oferă o alternativă puternică și extrem de necesară într-o lume în care amenințărilor cu distrugeri în masă li se permite să prevaleze și chiar escaladează", a reacționat ICAN pe pagina sa de Facebook .
Circa 50 de state au lansat în luna iulie a acestui an semnarea unui tratat de interzicere a armei atomice. Însă valoarea sa rămâne încă mai mult simbolică, din cauza boicotării documentului de către nouă puteri nucleare (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord), care dețin în total circa 15.000 de arme nucleare. De asemenea, raza de acțiune a tratatului rămâne pentru moment limitată, deoarece acesta va intra în vigoare doar după ce va fi ratificat de 50 de state.
"Nu am finalizat încă. Munca nu se va termina atât timp cât vor exista arme nucleare", a declarat pentru AFP Beatrice Fihn, care conduce ICAN.
Recenta exacerbare a tensiunilor între SUA și Coreea de Nord privind programul nuclear nord-coreean este, în opinia sa, 'un semnal de alarmă'. "Armele nucleare pot literalmente să ducă lumea spre sfârșitul său", a spus Beatrice Fihn.
"Valorificând puterea oamenilor, am acționat să punem capăt celei mai distructive arme create vreodată — singura armă care reprezintă o amenințare existențială la adresa întregii umanități", se mai arată în mesajul ICAN după anunțul privind câștigarea Premiului Nobel pentru Pace.
"Premiul este un tribut pentru eforturile neîntrerupte ale acelor milioane de membri ai campaniei și cetățeni interesați din întreaga lume care, încă din zorii erei atomice, au protestat cu tărie împotriva armelor nucleare, insistând că acestea nu pot servi niciun scop legitim și trebuie interzise pentru totdeauna de pe fața pământului", a mai transmis organizația.
"Este de asemenea un tribut pentru toți supraviețuitorii bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki (...) și victimele exploziilor nucleare-test din întreaga lume, ale căror mărturii zguduitoare și sprijin generos au fost esențiale în obținerea acestui acord istoric", se precizează în mesaj.
"Convingerea unor guverne că armele nucleare sunt o sursă legitimă și esențială de securitate nu este doar nechibzuită, dar și periculoasă, deoarece incită la proliferare și subminează dezarmarea. Toate națiunile ar trebui să respingă aceste arme complet, înainte ca ele să mai fie folosite vreodată", a subliniat ICAN.
Organizația mai atrage atenția că este "un moment de tensiune globală puternică", iar "retorica inflamată ne poate împinge mult prea ușor și inexorabil spre o oroare de nedescris".
"Spectrul unui conflict nuclear se întrevede încă o dată. Acesta este momentul ca națiunile să își declare opoziția fără echivoc față de armele nucleare", a evidențiat ICAN.
Organizația a salutat statele care au semnat și ratificat Tratatul de interzicere a armelor nucleare și le-a cerut și celorlalte să facă același lucru.
ICAN a mai mulțumit Comitetului Nobel pentru premiu, care "aruncă o lumină necesară pe calea oferită de tratat spre o lume fără arme nucleare". "Trebuie să urmăm această cale, până nu e prea târziu", încheie ICAN.
AGERPRES