Premiile FreeEx: Marian Godină, printre premianții libertății de exprimare; Elena Udrea - la repetenți
Polițistul Marian Godină, criticul de film Andrei Rus și jurnalistul Ștefan Mako s-au numărat printre "premianții libertății de exprimare", iar Elena Udrea, B1 TV, Evenimentul Zilei și trustul Intact au fost "repetenți ai libertății de exprimare" la Premiile FreeEx 2016, care au fost decernate duminică seară de ActiveWatch.
Premiile au fost anunțate de Mircea Toma, președintele ActiveWatch, și de realizatorul tv Cătălin Ștefănescu, în cadrul unui eveniment organizat la Teatrul Bulandra, în care a fost celebrată libertatea de exprimare a unei categorii speciale de cetățeni — avertizorii publici de integritate.
Premii la categoria "repetenții libertății de exprimare" au fost acordate televiziunii de știri B1 TV, Elenei Udrea, cotidianului Evenimentul Zilei, trustului Intact și Jandarmeriei Târgu-Mureș. Niciunul dintre "repetenți" nu a fost prezent la eveniment.
B1 TV a primit premiul "Echidistanță cu chitanță" pentru că "a încasat fără să discrimineze bani din șpăgile luate de primari de toate culorile politice". Elena Udrea a primit premiul "Bună pentru mass-media" pentru "intervențiile și presiunile editoriale din perioada 2010 — 2012, care ascundeau publicului hoțiile din Gala Bute". Evenimentul Zilei a primit premiul "Evenimentul Elenei" pentru că "este primul ziar dat șpagă" și pentru că "dosarele DNA arată că Evenimentul Zilei a fost parte a unei șpăgi încasate de Elena Udrea".
Trustul Intact a primit premiul "Antena 3 vrea să mai stea aici" pentru "martiriul mediatic declanșat odată cu primirea ordinului de evacuare a sediului furat de la stat", când "vedetele Antenelor au dezlănțuit jihadul împotriva ANAF și a justiției, care porniseră procedurile pentru recuperarea prejudiciului creat de Dan Voiculescu, părintele fondator al trustului, trust care nu mai este atât de intact".
Jandarmeria Târgu-Mureș a primit premiul "Amenda patriotică" pentru că "pe 10 martie 2016 a amendat 90 de participanți la Marșul Secuilor, eveniment notificat încă din anul 2015 și în urma căruia ungurii n-au fugit cu Ardealul". Persoana desemnată de Mircea Toma să transmită acest premiu reprezentanților Jandarmeriei Târgu-Mureș a fost Mihail Bumbeș de la Miliția Spirituală, care de-a lungul timpului a primit amenzi pentru acțiunile sale de protest.
De cealaltă parte, printre "premianții libertății de exprimare" s-a numărat polițistul Marian Godină. Acesta a primit premiul "Arbitru al integrității" pentru că "a folosit cu responsabilitate 'fluierul de integritate' și a semnalat public cum superiorii săi au vrut să-l sancționeze la presiunea unei membre a PSD, pentru că a aplicat legea". Prezent la eveniment, Godină a mulțumit pentru distincție.
"Premianți ai libertății de exprimare" au fost și Alin Goga, Liviu Costache și Claudiu Țuțulan, care "au folosit cu responsabilitate 'fluierul de integritate' și au semnalat public gropile din CNADNR". Premiul le-a fost înmânat de Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.
"Vorbeați de echidistanța șpăgilor pe care le lua un post de televiziune. Aceeași echidistanță a șpăgilor este și în CNADNR, se iau și de la constructori, și de la consultanți, și de la proiectanți. Lucrul ăsta nu vor să-l vadă nici ministrul, nici directorul general și oricum îi dedic acest premiu domnului Narcis Neaga, care ne face fericiți pe toți și ne-a făcut fericiți cu autostrăzile demolate, pe care încă le avem demolate și am investit 10 miliarde de euro, nu avem nimic, asta este", a spus Alin Goga, afirmând că îi pare rău că doar trei persoane se bat "cu o mafie". "Ar trebui să fim mult mai mulți, mult mai nemulțumiți, nu doar din fața televizorului să înjurăm sau când suntem în mașină, că dăm în toate gropile. Nu suntem proști să dăm în gropi", a mai spus Alin Goga.
Același premiu "Arbitru al integrității" a fost acordat și criticului de film Andrei Rus pentru că "a folosit cu responsabilitate 'fluierul de integritate' și a semnalat public presiunile conducerii UNATC asupra revistei Film Menu, devenind apoi ținta unor sancțiuni greu de imaginat". "Am încercat să vorbesc despre lucruri care mi se păreau în neregulă", a afirmat Andrei Rus la primirea premiului.
Și cetățenii activiști din Sebeș au fost premianți ai libertății de exprimare și au primit premiul "Tulai scump îi fluieruuu" pentru că "păzesc cerul Sebeșului de norii de formaldehidă și pentru că nu se lasă intimidați de procesele în care compania Kronospan îi amenință cu amenzi și despăgubiri de câte 250.000 de lei de fluierat". Premiul a fost înmânat de Ovidiu Nahoi, redactorul-șef al RFI România.
Premianți ai libertății de exprimare au fost și jurnaliștii Sidonia Bogdan, Ana Poenariu, Emilia Șercan, Ovidiu Vanghele și Dragoș Pătraru, dar și publicația online PressOne.ro, care au primit premiul "Erou pe frontul interesului public" pentru că "nu au cedat în fața tacticilor de intimidare practicate de generalul Oprea și au arătat lumii că generalul este gol".
Ziaristul Ștefan Mako de la Casajurnalistului.ro a primit titlul "Cel mai iubit dintre parcagii" pentru "curajul de a povesti despre un etnic rom, pentru curajul de a povesti despre un om sărac, pentru curajul de a relata despre violența din unele secții de poliție".
Un alt premiu al libertății de exprimare, intitulat "Meseria bate xenofobia", a fost acordat jurnaliștilor Ștefan Mako și Matei Bărbulescu și fotoreporterului Thomas Câmpean pentru reportajul "4000 de km garduri", publicat pe Casajurnalistului.ro, jurnalistului Ovidiu Vanghele și fotoreporterului Andrei Pungovschi pentru reportajul "Criza refugiaților: Povești de groază, multe întrebări și, deocamdată, prea puține răspunsuri", publicat pe Euractiv.ro, publicației Vice pentru politica editorială multiculturală în problema refugiaților și jurnalistului Andrei Manțog, de la Kamikaze, pentru a fi încurajat "să renunțe la ideea de a părăsi România pentru că e xenofobă".
Ultimele două premii au fost înmânate de Petre Florin Manole, reprezentant al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care a afirmat că CNCD și-a dorit să arate și exemplele pozitive în privința libertății de exprimare. "Am vrut foarte mult ca instituție să fim parte la tot acest eveniment pentru că fiind o instituție care deseori dăm sancțiuni pentru discriminare uneori jurnaliștilor, ei bine atunci când dăm jurnaliștilor sancțiuni pentru discriminare ei se plâng, (spun — n.r.) că (...) e libertate de exprimare. (...) E posibil ca unii oameni să vadă așa un conflict între CNCD și libertatea de exprimare sau oricum o problemă (...) și atunci am zis că ar fi bine să fim cât de echilibrați se poate și să arătăm și exemple pozitive atunci când vorbim despre presă și exemple de urmat, nu doar să fim lupul cel rău", a spus Manole.
După decernarea premiilor FreeEx a fost prezentat spectacolul "Oameni obișnuiți", de Gianina Cărbunariu, care spune povestea celor care încă mai cred în integritate în instituțiile publice.
Evenimentul a avut loc în contextul în care pe 3 mai a fost sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei.
AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cerban, editor: Andreea Rotaru
, editor online: Anda Badea)