Premierul, vizită la Terapia Cluj-Napoca: Un bun exemplu că cercetarea de top îşi găseşte loc în societatea românească
Cercetarea de top are viitor în societatea românească, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, după vizita efectuată, vineri, la compania Terapia Cluj-Napoca, cea mai mare companie de medicamente generice şi produse fără reţetă din România, cu o tradiţie de peste 100 de ani.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Ciucă a discutat cu managementul companiei despre rezultatele obţinute prin eforturile specialiştilor şi lucrătorilor care-şi desfăşoară activitatea în această societate, concretizate în produse accesibile pentru piaţa internă şi medicamente noi care au intrat pe piaţă.
"Îmi face mare plăcere să vizitez una din companiile de elită ale României, cunoscută şi apreciată de toţi românii. Este un bun exemplu că cercetarea de top îşi găseşte loc şi are viitor în societatea românească, că investiţiile serioase şi pe termen lung aduc beneficii oamenilor, comunităţii locale şi societăţii în ansamblu", a declarat şeful Executivului.
Conducerea Terapia a prezentat planurile de investiţii, care vor continua în perioada următoare, deşi provocările cu care se confruntă sunt acutizate de crizele apărute post-pandemie, de lipsa forţei de muncă calificate, de creşterea preţurilor la materii prime şi la utilităţi.
În acelaşi context, premierul a dat asigurări de susţinere din partea Executivului.
"Vreau să ştiţi că aveţi în guvern un partener. Pandemia COVID-19 a arătat cât este de important accesul cetăţenilor la tratament tuturor cetăţenilor. Avem tot interesul să asigurăm condiţiile pentru a continua să vă dezvoltaţi, să garantaţi locuri de muncă specialiştilor, să continuaţi cercetările şi să produceţi medicamente de calitate şi accesibile pentru români", a mai afirmat Ciucă.
Societatea Terapia a fost înfiinţată în 1921, iar în 1999 a fost prima companie farmaceutică care a primit Bună Practică de Laborator (BPL) eliberată de Agenţia Naţională a Medicamentului.
" Departamentul de Farmacologie Clinică şi Farmacocinetică din cadrul Terapia a fost înfiinţat în anul 2002, fiind primul Centru de Studii Clinice de Bioechivalenţă deţinut de un producător de medicamente din România. Încă de la începuturile sale, principalul rol al departamentului a fost acela de a servi drept centru dedicat desfăşurării studiilor de bioechivalenţă şi biodisponibilitate, conform standardelor internaţionale de reglementare în domeniu. În anul 2012, Centrul de Studii Clinice de Bioechivalenţă şi-a schimbat denumirea, devenind Centrul de Farmacologie Clinică şi Farmacocinetică Terapia. Departamentul este structurat în două compartimente distincte: Unitatea Clinică şi Laboratorul Bioanalitic şi are în prezent peste 850 de angajaţi.Departamentul de Farmacologie Clinică şi Farmacocinetică Terapia desfăşoară studii pentru medicamentele generice dezvoltate în India şi destinate diferitelor pieţe farmaceutice din Uniunea Europeană, Brazilia, Australia şi Statele Unite ale Americii", se mai arată în comunicat. AGERPRES