Premierul Viktor Orban la curțile autocraților. După ce s-a văzut cu Vladimir Putin s-a deplasat la Beijing pentru o întâlnire cu Xi Jinping

Premierul Viktor Orban la curțile autocraților. După ce s-a văzut cu Vladimir Putin s-a deplasat la Beijing pentru o întâlnire cu Xi Jinping

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit luni la Beijing pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping, a declarat şeful de presă al lui Orban pentru agenţia de presă de stat MTI.

Viktor Orban primit de Xi Jinping la Beijing FOTO EPA EFE jpg

"Misiunea de pace a premierului Viktor Orban continuă", a declarat Bertalan Havasi. Aceasta este a treia deplasare surpriză a lui Orban de la preluarea de către Ungaria a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene la începutul lunii iulie, după ce săptămâna trecută liderul a călătorit în Ucraina şi Rusia, ceea ce el a numit o "misiune de pace".

Călătoria sa la Moscova a atras reproşuri puternice din partea aliaţilor săi.

În discursul său de la Kremlin Orban a spus: ”Stimate domnule preşedinte!

Vă mulţumesc că m-aţi primit astăzi. Aceasta nu este prima noastră întâlnire din ultimul deceniu, este deja a unsprezecea. Dar aceasta este mai specială decât cele anterioare. După cum aţi menţionat deja, Ungaria deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie.

Înainte de ultima noastră reuniune, aceasta a fost înainte de război, în februarie 2022. Acesta este exact ceea ce diferenţiază aceste două întâlniri dintre noi.

Vă sunt foarte recunoscător pentru faptul că, chiar şi în circumstanţe atât de dificile, aţi fost de acord să mă primiţi. Trebuie să vă spun că numărul ţărilor care pot vorbi cu ambele părţi ale conflictului scade rapid.

În curând, Ungaria va fi probabil singura ţară din Europa care va putea vorbi cu toată lumea. Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. De asemenea, aş dori să vă cunosc poziţia cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa.

Vă mulţumesc”.

La rândul său, Vladimir Putin a spus: „Stimate domnule prim-ministru! Dragi colegi!

Bine aţi venit la Moscova, în Rusia.

Îmi dau seama că de data aceasta aţi venit nu numai în calitate de partener de lungă durată, ci şi în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene. Sper că vom avea ocazia să facem schimb de opinii cu privire la construirea relaţiilor bilaterale în această situaţie dificilă şi, desigur, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la cea din direcţia Ucrainei.

Ştiu că foarte recent, cred că pe 2 iulie, aţi fost la Kiev şi aţi venit aici pentru a discuta toate nuanţele situaţiei de la Kiev, din perspectiva ucraineană. Sunt la dispoziţia dumneavoastră.

Probabil sunteţi la curent cu discursul pe care l-am ţinut recent la Moscova în faţa conducerii Ministerului de Externe. Acolo au fost prezentate poziţiile noastre cu privire la o posibilă soluţionare paşnică. Şi, bineînţeles, sunt gata să discut acest lucru cu dumneavoastră şi să vă vorbesc despre unele dintre nuanţe. Sper că mă veţi familiariza cu poziţia dumneavoastră şi cu cea a partenerilor europeni.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, din păcate, avem o scădere mare a cifrei de afaceri comerciale, 35 % sau mai mult. Dar, în general, există multe lucruri la care să lucrăm. Avem proiecte solide în derulare.

În orice caz, suntem foarte încântaţi să vă vedem şi avem multe de discutat.

Bine aţi venit, domnule prim-ministru”.

Viktor Orban a pus Europa într-o situație imposibilă acum, din moment ce se prezintă public drept un sol al păcii trimis de Uniunea Europeană la Moscova să negocieze pacea din Ucraina cu Vladimir Putin, în timp ce Uniunea Europeană însăși tocmai și-a reafirmat sprijinul necondiționat pentru Ucraina.

Mai mult, Ungaria, ca ţară suverană, va ignora criticile UE în urma vizitei premierului ungar Viktor Orban la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin despre soluţionarea paşnică a războiului în Ucraina, a declarat vineri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, care l-a însoţit pe şeful guvernului de la Budapesta în vizita de lucru a acestuia în capitala rusă.

Ungaria, sub conducerea lui Orban, a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, în contrast cu alte ţări din Uniunea Europeană, care doresc să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii.

Vizita lui Orban a avut loc cu câteva zile înainte de un summit NATO care va aborda continuarea ajutorului militar pentru Ucraina împotriva a ceea ce alianţa de apărare occidentală a numit "războiul de agresiune neprovocat" al Rusiei.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, îl însoţeşte pe Orban în călătoria în China, potrivit fotografiilor de pe pagina de Facebook a lui Szijjarto.

Ministerul de Externe a anulat la sfârşitul săptămânii trecute o întâlnire prevăzută pentru luni la Budapesta cu ministrul de Externe al Germaniei şi Szijjarto, a declarat vineri un oficial al Ministerului de Externe german.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental pentru Ucraina care are cele mai calde relaţii dintre liderii UE cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat săptămâna trecută că a recunoscut că nu are un mandat UE pentru călătoria la Moscova, dar că pacea nu poate fi făcută "dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles".

Péter Szijjártó:Ungaria face totul pentru a evita un război comercial UE-China

Ungaria va face totul în timpul președinției sale rotative a Uniunii Europene pentru a evita un război comercial cu China, deoarece acesta ar provoca daune grave continentului, a subliniat duminică, la Budapesta, ministrul ungar de externe.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Péter Szijjártó l-a primit pe președintele fondator al CATL, cel mai mare producător de baterii electrice din lume, Robin Zeng, după care a relatat că industria auto globală trece printr-o revoluție tehnologică uriașă, în care compania chineză este unul dintre cei mai decisivi jucători.

Şeful diplomaţiei ungare a mai precizat: astăzi, tot mai multe maşini electrice circulă pe drumurile din Europa, Ungaria și din lume, iar acestea încep să umbrească motoarele tradiționale pe benzină sau diesel.

”Ungaria a făcut o mișcare bună și a luat decizia strategică corectă atunci când am decis să facem din țara noastră principalul centru european de cooperare pentru producătorii de automobile din Est și Vest”, a spus ministrul de externe, care a abordat și înființarea celor mai mari companii germane, chineze și sud-coreene din sector, în Ungaria.

„Suntem una dintre cele trei țări din lume în care toate trei sunt mari și singura țară din lume în care acești trei mari producători germani de automobile sunt completați de cinci dintre cei mai mari zece producători de baterii electrice din lume, printre care trei din China și doi din Coreea de Sud”, a subliniat Péter Szijjártó, care a adăugat: „Companiile de automobile chineze și germane se întâlnesc aici, în Ungaria și cooperează aici. Atât producătorii germani de mașini, cât și producătorii chinezi de baterii, precum și Ungaria, economia ungară, familiile ungare și poporul ungar beneficiază foarte mult în urma acestei cooperări”. Péter Szijjártó a subliniat că în următoarea perioadă acele economii vor putea crește cu adevărat rapid, în ccare poate stabili

cooperarea internațională corporativă necesară reînnoirii revoluționare a industriei auto. „Și aceasta a fost creată în Ungaria. Acest lucru se datorează în mare parte CATL, cel mai mare producător de baterii electrice din lume, care își construiește fabrica la Debrețin, unde au loc, ca urmare, şi mari dezvoltări de infrastructură”, a spus Szijjártó.

În acest sens, a numit o veste bună faptul că prima unitate a fabricii companiei a fost predată la sfârșitul lunii precedente. Potrivit informațiilor sale, este vorba de o clădire de 40.000 de metri pătrați, din care 9.000 de metri pătrați sunt folosiți pentru producție, iar 30.000 de metri pătrați sunt pentru depozitare și funcții de birou.

Aici vor fi amplasate două linii de producție, primele două linii de producție, cu care vor putea începe producția de probă la începutul anului viitor. Așadar este o veste bună că companiile de producție auto germane și chineze au ales Ungaria ca centru european al cooperării lor internaționale. Aceasta oferă o bază solidă pentru creșterea economiei ungare, a subliniat ministrul de externe, care a vorbit şi despre tarifele punitive impuse de Uniunea Europeană pentru industria auto chineză și a spus că în timpul consultării au fost de acord că aceasta este o „idee nefericită”.

„Este o idee foarte proastă din punct de vedere european. Aceste tarife cauzează pagube uriaşe economiei europene. Sperăm foarte mult că introducerea lor finală nu va avea loc”, a declarat oficialul ungar, care a precizat: Birocrații de la Bruxelles au invocat protecția intereselor marilor producători europeni de automobile la pregătirea propunerii, însă companiile implicate au precizat că le va fi dăunător și lor.Prin urmare, vom face totul în perioada următoare, inclusiv în timpul președinției noastre, pentru a evita izbucnirea unui război comercial între Europa și China.

„Dacă Comisia Europeană va impune taxe vamale pentru produsele chinezești, atunci şi China va impune taxe pentru produsele europene, iar acest lucru ar fi extrem de dăunător pentru întreaga economie europeană. De aceea continuăm să credem în cooperarea eurasiatică, respectiv în cooperarea euro-chineză bazată pe respect reciproc, pe beneficii reciproce, și nu în tarife, nu în măsuri restrictive, nu în sancțiuni”, a conchis Péter Szijjártó.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii