Premierul ungar Viktor Orbán a încălcat tratatele UE, prin vizitele la Putin și Xi Jinping

Premierul ungar Viktor Orbán a încălcat tratatele UE, prin vizitele la Putin și Xi Jinping

Serviciul juridic al UE a informat statele membre că acţiunile lui Orban au încălcat tratatele blocului care interzic orice "măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivelor Uniunii", potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune, citate de FT.

Viktor Orban ar putea pierde presedintia Ungariei la UE FOTO Arhiva

Viktor Orban ar putea pierde presedintia Ungariei la UE FOTO Arhiva

De asemenea, el a încălcat o dispoziţie legală care solicită tuturor membrilor să desfăşoare activităţi de politică externă "fără rezerve, într-un spirit de loialitate şi solidaritate reciprocă", au adăugat acestea.

Vizita neanunţată a prim-ministrului ungar în Rusia, în încercarea de a promova negocierile de pace cu Ucraina, a atras condamnarea dură a aliaţilor UE şi NATO, care au declarat imediat că Orban nu i-a reprezentat în discuţiile sale cu preşedintele rus.

A fost o greşeală politică să mergem la Moscova", a declarat pentru Financial Times preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă cei 27 de membri ai UE. "În 10 ani, nu am văzut niciodată o reacţie atât de severă din partea altor 26 de ţări la acţiunile [unei ţări] . . un cartonaş galben".

Ungaria a preluat preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului de Miniştri al UE - un rol care permite membrilor guvernului Orban să prezideze reuniunile- cu doar patru zile înainte de călătoria sa la Moscova. Dar alte capitale cred că Orbán a abuzat de acest statut pentru a da mai multă greutate întâlnirii sale cu Putin.Putin se află sub sancţiunile UE, iar poziţia declarată a blocului - cu care Orban a fost de acord - condamnă Moscova ca agresor în războiul din Ucraina.

Renew Europe a cerut Consiliului European oprirea președinția în curs a Ungariei la UE

Șeful grupului liberal Renew Europe a cerut Consiliului European să exploreze toate mijloacele pentru a opri președinția în curs a Ungariei la Consiliul UE.

Valérie Hayer, președintele Renew Europe și un aliat al președintelui francez, Emmanuel Macron, a declarat astăzi că „prim-ministrul ungar subminează pozițiile adoptate de Uniunea Europeană și acționează contrar intereselor noastre și trebuie să înceteze”.„Este timpul să reținem președinția necinstită a Consiliului a lui Viktor Orbán”, a spus ea.

„ Misiunea lui de pace este o amenințare pentru securitate, comunicarea sa izolată este doar o cortină de fum pentru propriile interese și eșuează lamentabil. Recentele atacuri ale Rusiei, inclusiv asupra unui spital de copii din Kiev, la 48 de ore după o presupusă misiune de pace, sunt pur și simplu revoltătoare“. a mai spus aceasta.

Orban mizează pe Trump

Orbán a susţinut discuţii de pace imediate pentru a pune capăt războiului, în contradicţie directă cu politica declarată a UE şi a NATO conform căreia nu pot exista astfel de discuţii fără sprijinul Ucrainei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că orice lider care vizitează Rusia sau China trebuie să clarifice poziţiile NATO: alianţa militară "nu pleacă nicăieri, Ucraina nu pleacă nicăieri, Uniunea Europeană nu pleacă nicăieri", a declarat el miercuri în marja summitului NATO.

Viktor Orban se va deplasa joi la Mar-a-Lago pentru a se întâlni cu Donald Trump, a declarat pentru Guardian o sursă apropiată premierului maghiar, care încearcă să negocieze un acord de pace în Ucraina fără a consulta alte naţiuni UE sau administraţia Biden.

Viktor Orban a înfuriat cea mai mare parte a NATO întâlnindu-se cu Putin şi Xi, evitându-l în acelaşi timp pe Biden, în timp ce încearcă să negocieze o soluţie pentru războiul din Ucraina.

Joi, premierul ungar intenţionează să zboare la Mar-a-Lago pentru a se întâlni cu Donald Trump, a declarat pentru Guardian o sursă apropiată lui Orban, care încearcă să negocieze un acord de pace fără a consulta alte naţiuni UE sau administraţia Biden.

În schimb, el l-a evitat efectiv pe Joe Biden la summitul NATO din această săptămână şi nu a solicitat o întâlnire bilaterală cu preşedintele SUA, potrivit a trei surse familiare cu pregătirile pentru summit.

Premierul ungar a încercat în linişte să negocieze o soluţie la războiul din Ucraina, având în vedere o realegere a lui Trump. Avansul lui Trump în sondajele prezidenţiale a fost consolidat de prestaţia lamentabilă a lui Biden la dezbateri şi de întrebările privind acuitatea sa mentală şi vârsta.

Ungaria vede o potenţială revenire a fostului preşedinte american Donald Trump ca o „şansă pentru pace” în Ucraina, a declarat miercuri ministrul de Externe Peter Szijjarto, în timp ce a început un summit NATO, majoritatea aliaţilor sperând să trimită un mesaj ferm de sprijin pentru Kiev, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat Reuters la Washington, Szijjarto a declarat că obiectivul Ungariei este de a pune capăt războiului prin discuţii de pace care implică atât Rusia, cât şi Ucraina.

„Cred că trebuie să aibă loc un impact extern foarte puternic pentru a-i face să negocieze cel puţin”, a declarat Szijjarto. „Cine are această şansă în perioada următoare? Doar preşedintele Trump, dacă este ales”.

„Vedem o şansă pentru pace dacă preşedintele Trump câştigă. Vedem o şansă pentru relaţii bune între Ungaria şi SUA dacă preşedintele Trump câştigă”, a spus el.

Poziţia Ungariei cu privire la Ucraina contrastează cu cea a altor lideri NATO, inclusiv președintele american Joe Biden, care afirmă că Kievul trebuie să decidă când să negocieze încetarea războiului. Ucraina afirmă că nu va ceda niciun teritoriu în cadrul unui acord de pace.

Trump a declarat că va pune capăt rapid războiului. El nu a oferit un plan detaliat pentru a realiza acest lucru, dar Reuters a relatat luna trecută că şi consilierii fostului preşedinte i-au prezentat un plan pentru a pune capăt războiului în parte prin condiţionarea oricărui ajutor viitor pentru Kiev de aderarea Ucrainei la discuţii de pace.

Orban, care s-a întâlnit şi cu Volodimir Zelenski la Kiev la începutul acestei luni, a încercat să determine Ucraina şi Rusia să se aşeze la masa negocierilor directe, discuţii pe care Zelenski le-a exclus în trecu

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii