Premierul ucrainean contează pe 6 miliarde de euro de la UE în următoarele 60 de zile

Premierul ucrainean contează pe 6 miliarde de euro de la UE în următoarele 60 de zile

În contextul în care Ucraina a intrat în cel de-al treilea an de război cu Rusia şi resursele financiare şi militare sunt din ce în ce mai puţine, guvernul de la Kiev a cerut ajutor tuturor aliaţilor săi.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal, FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal, FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Primii bani vor veni, din nou, de la Uniunea Europeană. Este vorba despre 6 miliarde de euro care vor ajunge în vistieria Ucrainei în următoarele 60 de zile, potrivit G4Media, care citează Reuters.

Premierul Denîs Şmîhal a declarat vineri, în cadrul unei şedinţe de guvern, că Ucraina contează pe 6 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, sumă defalcată pe două luni: 4,5 miliarde de euro în martie şi încă 1,5 miliarde de euro în aprilie. Guvernul ucrainean şi-a propus, însă, ca până la finalul anului să obţină o finanţare de 16 miliarde euro de la UE.

„În acest an, ne propunem să primim aproximativ 16 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Ucraina va avea resursele necesare pentru a lupta şi a învinge. Este obiectivul nostru cheie şi vom face tot ce este posibil pentru aceasta”, a afirmat Şmîhal.

În contextul în care Ucraina pierde teren pe frontul de est în faţa Rusiei şi situaţia este tot mai gravă, sprijinul economic şi militar al aliaţilor săi occidentali este singura soluţie a guvernului de la Kiev.

Datele Ministerului de Finanţe au arătat că Ucraina a primit aproximativ 73,6 miliarde de dolari în finanţare externă în 2022 şi 2023.

Miliardele de euro primite ca ajutor economic de când a început războiul şi până în prezent, spune ministrul de Finanţe, Serhi Marcenko, au ajutat guvernul să menţină stabilitatea macroeconomică, să tempereze inflaţia şi să asigure plata la timp a pensiilor şi a salariilor din sectorul public.

Toate acestea în condiţiile în care Ucraina a dirijat cel mai mare procent din veniturile sale bugetare interne pentru a-şi finanţa eforturile de apărare.

Potrivit ministrului de Finanţe, Serhi Marcenko, în primele două luni ale acestui an, Kievul a primit doar 1,2 miliarde de dolari, deoarece pachetele majore de finanţare au fost amânate sau blocate. El a declarat că ţara are nevoie de aproximativ 3 miliarde de dolari pe lună pentru a face faţă în 2024.

Uniunea Europeană a aprobat luna trecută un program de finanţare pe patru ani în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în timp ce ajutorul militar şi economic din partea Statelor Unite rămâne nesigur.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii