Premierul Suediei declară că fie va demisiona, fie va convoca alegeri anticipate, în cazul unui vot de neîncredere
Premierul Suediei, Stefan Löfven, a declarat joi că el fie va demisiona, fie va convoca alegeri anticipate în cazul în care guvernul său va cădea luni în urma unui vot de neîncredere al parlamentului, informează Reuters şi AFP.
"Am două opţiuni, fie să convoc noi alegeri, fie să demisionez", a declarat Löfven în timpul unei conferinţe de presă. "Aceasta este o cale periculoasă, într-o situaţie în care avem nevoie de mai multă cooperare", a subliniat el.
Guvernul condus de premierul social-democrat Stefan Löfven se va afla lunea viitoare în faţa ameninţării unui vot de neîncredere în parlament, vot ce deschide posibilitatea să fie convocate alegeri înaintea datei la care sunt în prezent prevăzute, septembrie 2022.
Partidul de Stânga, care până acum a susţinut în mod regulat guvernul, a anunţat joi că intenţionează să dea un vot de neîncredere, pentru a protesta împotriva liberalizării chiriilor reglementate, denunţând o atingere adusă modelului social suedez.
Chiriile sunt stabilite în Suedia în urma unui proces de negociere colectivă, persoanele care se opun sistemului afirmând ca acesta face nerentabilă construirea de noi apartamente pentru închiriere.
După aceasta, extrema dreaptă - Democraţii Suediei - a depus o moţiune de cenzură, pe care o vor vota şi partidele de dreapta ale Moderaţilor şi Creştin-Democraţilor.
Dacă cele patru partide vor vota efectiv împreună luni împotriva guvernului - o ipoteză încă incertă - acesta va cădea.
"Există acum o majoritate în parlament care vrea să-l demită pe premier", a afirmat liderul Democraţilor Suediei, Henrik Vinge, în timpul unei conferinţe de presă.
Format în urma alegerilor din septembrie 2018 şi în funcţiune din ianuarie 2019, după patru luni de negocieri politice, guvernul de centru-stânga al lui Stefan Löfven regrupează Social-Democraţii şi Verzii. El dispune doar de o majoritate relativă de 116 locuri din totalul celor 349 din parlament, majoritate pe care o completează cu sprijinul Partidului de Centru (31 de parlamentari) şi al Liberalilor (19), în cadrul unui acord supranumit "din ianuarie".
Partidul de Stânga, care şi el aduce în mod regulat voturi guvernului, a lansat deja ultimatumuri în ultimele luni executivului, inclusiv pentru a protesta împotriva unei înlesniri a disponibilizărilor. Însă el nu a mers niciodată atât de departe ca acum. "Partidul de Stânga nu mai are încredere în premier", a declarat joi dimineaţa lidera lui, Nooshi Dadgostar.AGERPRES