Premierul suedez îi răspunde lui Trump: Trebuie să verificăm informațiile pe care le difuzăm
Premierul suedez Stefan Löfven s-a declarat 'surprins' de comentariile făcute sâmbătă de președintele american Donald Trump, care a declarat că este periculos să primești refugiați, oferind ca exemplu Suedia, despre care a lăsat să se înțeleagă că a fost vineri ținta unui atentat terorist, fapt care nu s-a produs însă în realitate, relatează marți site-ul de știri thelocal.se.
* Donald Trump încearcă să facă lumină asupra remarcilor sale despre un 'act terorist' în Suedia
''Am fost, ca mulți alții cred, surprins de comentariile făcute în legătură cu Suedia în acest weekend'', a spus luni Löfven, într-o conferință de presă comună cu guvernatorul general al Canadei, David Johnston, aflat în vizită la Stockholm.
''Avem oportunități, provocări, ne ocupăm de ele în fiecare zi. Dar cred, de asemenea, că toți trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru utilizarea realității în mod corect și pentru verificarea oricărei informații pe care o răspândim'', a adăugat Löfven.
"Uitați-vă ce se întâmplă în Germania. Uitați-vă ce s-a întâmplat ieri seară în Suedia. Suedia, cine ar fi crezut? Suedia. Au primit numeroși refugiați, iar acum au probleme la care nu s-ar fi gândit niciodată", afirmase Trump sâmbătă seară în Florida, într-un discurs virulent în apărarea politicii sale anti-refugiați. El a invocat de asemenea atentatele, de această dată reale, de la Bruxelles, Nisa și Paris.
Imediat, această informație falsă a devenit virală pe Twitter, sub hashtag-urile #lastnightinSweden ('ieri seară în Suedia') și #SwedenIncident ('incident în Suedia').
Contul oficial național @sweden, care este administrat în fiecare săptămână de câte un alt cetățean suedez, a primit circa 800 de întrebări în patru ore. "Nu. Nimic de acest fel nu s-a întâmplat în Suedia. Nu a avut loc niciun atac terorist", a răspuns responsabilul din această săptămână, o mamă bibliotecară. Tabloidul suedez Aftonbladet a prezentat o listă a principalelor evenimente petrecute vineri noaptea în Suedia, printre care o furtună de zăpadă în nordul țării.
O serie de oficiali suedezi au respins comentariile făcute în documentar, potrivit cărora Suedia suferă de pe urma unei explozii a criminalității după ce țara scandinavă a primit sute de mii de refugiați în ultimii ani.
Fostul premier suedez Carl Bildt a fost mai puțin diplomat: ''Suedia? Un atentat? Ce a fumat (Trump — n.r.)?''. ''Anul trecut au avut loc cu 50% mai multe crime în Orlando/Orange în Florida, unde Trump a vorbit alaltăieri (sâmbătă, n.r.), decât în toată Suedia. Trist'', a adăugat luni Bildt pe Twitter .
Orașul american Orlando a fost în luna iunie 2016 scena unui atac asupra unui club gay local, în incident murind 49 de persoane. În Suedia se înregistrează în medie 100 de crime pe an.
AGERPRES