Premierul spaniol acuză Rusia de ''crime de război'' în Ucraina

Premierul spaniol acuză Rusia de ''crime de război'' în Ucraina

Premierul spaniol Pedro Sanchez a calificat joi drept "crime de război" bombardarea de spitale de către forţele ruse în Ucraina, unde o maternitate a fost lovită miercuri în Mariupol, făcând trei morţi, între care o fetiţă, şi 17 răniţi, relatează AFP.

"Vedem cum bombardează spitale. Atacă direct societatea civilă fără vreo diferenţiere, încălcând făţiş drepturile omului şi foarte probabil comiţând crime de război, iar aceste crime de război nu pot rămâne nepedepsite", a declarat Sanchez în cursul unei vizite într-un centru de primire a refugiaţilor ucraineni la Pozuelo de Alarcon, în apropiere de Madrid.

"De aceea Spania şi alte ţări susţin ancheta Curţii Penale Internaţionale, pentru ca aceste acţiuni criminale să nu rămână nepedepsite", a adăugat premierul socialist.

Trei persoane, între care o fetiţă, au fost ucise în bombardamentul asupra unui spital pediatric şi a unei maternităţi la Mariupol (sud-estul Ucrainei) miercuri, potrivit primăriei acestui oraş-port, asediat de armata rusă şi de forţele separatiste proruse din Donbasul ucrainean.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a justificat joi bombardarea acestei maternităţi afirmând că imobilul servea drept bază unui batalion naţionalist ucrainean.

"Această maternitate a fost preluată sub control de mai mult timp de batalionul Azov şi de alţi radicali, iar toate femeile însărcinate, toate infirmierele şi întreg personalul de îngrijire au fost scoase de acolo", a declarat Lavrov în finalul întâlnirii cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în Turcia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski calificase miercuri bombardarea acestui spital drept "crimă de război", văzând în aceasta "dovada unui genocid care este pe cale să se înfăptuiască asupra ucrainenilor".

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat în 2 martie "deschiderea imediată" a unei anchete asupra situaţiei în Ucraina şi asupra posibilelor crime de război, după ce a primit aprobarea celor 39 de state semnatare ale statutului CPI.

În afară de aceasta, justiţiile spaniolă şi germană au anunţat de asemenea marţi lansarea propriilor lor anchete în acest sens.

Parchetul spaniol va cerceta "încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar" decurgând din "actul de război nejustificat" reprezentat de invadarea Ucrainei de către Rusia şi "urmăreşte să stabilească caracterul penal al faptelor şi să efectueze investigaţiile care vor fi necesare".

La rândul său, poliţia britanică a lansat la începutul lunii martie un apel martorilor privind posibile crime de război comise în Ucraina cu scopul de a asista ancheta deschisă de CPI.AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...