Premierul Sorin Grindeanu se va întâlni vineri, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene

Premierul Sorin Grindeanu se va întâlni vineri, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene

Premierul Sorin Grindeanu va fi primit vineri, 17 februarie, la Bruxelles, de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conform agendelor săptămânale ale celor doi oficiali, anunțate online.

Pe 1 februarie, într-o scrisoare transmisă președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, premierul Sorin Grindeanu reitera "angajamentul ferm al tuturor instituțiilor și factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupției".

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Grindeanu a transmis această scrisoare în contextul pozițiilor publice generate de promovarea de către Guvern a textelor legislative privind amendarea Codului penal, a Codului de procedură penală și a proiectului de lege privind grațierea unor pedepse.

"Am luat notă de declarația comună făcută astăzi cu privire la lupta împotriva corupției în România. Doresc, de la bun început, să subliniez că lupta împotriva corupției este una dintre prioritățile Guvernului pe care îl conduc și sunt în totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastră privind raportul Comisiei de Cooperare și Verificare care reprezintă și pentru Uniunea Europeană și pentru noi o temă de maxim interes. Prin Delegația noastră permanentă vă voi transmite și textele legislative adoptate de Guvern privind amendarea Codului penal și proiectul de lege cu privire la grațiere", spunea Grindeanu, în scrisoarea adresată oficialilor europeni.

"Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România", au transmis mai înainte, tot pe 1 februarie, într-un comunicat comun, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, care au avertizat că "lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată".

"Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România. Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată", au avertizat Juncker și Timmermans, după ce guvernul condus de Sorin Grindeanu adoptase, cu o seară înainte, o ordonanță de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură.

"Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)", se atrăgea atenția în comunicat.

Raportul Comisiei privind Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare, mai subliniau Juncker și Timmermans.

"În acest context, Comisia Europeană atrage atenția asupra posibilelor regrese și va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul Penal și Legea cu privire la grațieri", se mai menționa în comunicat.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”