Premierul slovac, rănit în atentatul din mai, spune că ar fi mers cu Orban la Putin dacă sănătatea i-ar fi permis

Premierul slovac, rănit în atentatul din mai, spune că ar fi mers cu Orban la Putin dacă sănătatea i-ar fi permis

Premierul populist slovac Robert Fico, rănit într-un atentat în luna mai a acestui an, a declarat vineri că l-ar fi însoţit pe omologul său ungar, Viktor Orban, în vizita sa controversată la Moscova, dacă sănătatea i-ar fi permis, notează AFP, citată de Agerpres.

 Robert Fico. FOTO EPA EFE

Robert Fico. FOTO EPA EFE

„Dacă sănătatea mi-ar fi permis să merg acolo, mi-ar fi plăcut foarte mult să îl însoţesc”, a declarat Fico în prima sa apariţie publică de când a fost împuşcat, cu ocazia unei sărbători slovace.

Premierul ungar s-a întâlnit vineri la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a pretins că îl vede pe Viktor Orban drept reprezentant al Uniunii Europene, în ciuda dezminţirilor de la Bruxelles.

Ambiguitatea lui Viktor Orban, şeful guvernului ungar şi preşedinte al Consiliului UE, i-a iritat pe partenerii europeni ai Budapestei, care susțin Kievului şi au rupt legăturile cu Rusia de la invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Ungaria şi Slovacia refuză să ajute militar Ucraina.

Robert Fico: „Nu există niciodată suficiente discuţii despre pace”

Premierul ungar a vizitat marţi capitala Ucrainei, unde preşedintele Volodimir Zelenski a reamintit cererile sale de retragere completă a ruşilor de pe teritoriul ucrainean şi plata unor despăgubiri.

„Vreau să-mi exprim admiraţia pentru premierul ungar care nu a ezitat să meargă la Kiev şi Moscova. Nu există niciodată suficiente discuţii despre pace sau iniţiative" pentru a ajunge la aceasta, a spus Fico.

În vârstă de 59 de ani, premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat cu patru gloanţe trase de la mică distanţă pe 15 mai, în timp ce îşi saluta susţinătorii la finalul unei şedinţe a guvernului în oraşul Handlova din centrul ţării.

Principalul suspect, identificat de presa slovacă drept poetul Juraj Cintula, 71 de ani, a fost acuzat de atac terorist şi plasat în arest preventiv.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii