Premierul slovac afirmă că a remarcat el însuși standarde duble în calitatea produselor comercializate în estul Europei

Premierul slovac afirmă că a remarcat el însuși standarde duble în calitatea produselor comercializate în estul Europei

Dezvăluirile privind calitatea mai slabă a unor produse comercializate de unele mărci în țările est-europene ale UE față de produsele similare pe care aceleași mărci le vând în țările din vest evoluează către un scandal internațional, a declarat marți premierul slovac, Robert Fico, citat de agenția Xinhua.

'Nu pot accepta ca cetățenii Slovaciei să fie tratați în acest mod', a spus Fico în timpul unei conferință de presă. Șeful guvernului de la Bratislava a mărturisit că a constatat el însuși un astfel de standard dublu al calității produselor alimentare, după ce a cumpărat fish fingers (file de pește pane) produs de aceeași companie, dar care în Austria avea 65% carne, iar în Slovacia 58%.

'Trebuie să ne apărăm. Nu putem accepta acest lucru. Dorim doar ca cetățenii slovaci să aibă acces la alimente de aceeași calitate la care au cei din vest', a insistat premierul slovac, amintind că societățile care practică standarde duble în calitatea produselor încalcă normele europene.

Fico a mai spus că va aduce această problemă în discuție la summitul Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria), ce se desfășoară miercuri la Budapesta.

În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia și Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană privind standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în est, față de cele din vest.

O cercetare coordonată de eurodeputata cehă Olga Sehnalova a relevat că aproximativ o treime dintre produsele comercializate în Cehia au o calitate inferioară celor similare comercializate de aceleași companii în Germania.

Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a făcut apel anul acesta, pe 14 martie, la încetarea discriminării și a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, și Ombudsmanului European, Emily O'Reilly.

Ulterior, la sfârșitul lunii martie, Avocatul Poporului din România s-a sesizat din oficiu cu privire la informațiile privind protestul statelor din Grupul de la Vișegrad împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare și monitorizarea fenomenului de către Ministerul Agriculturii din România.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a două articole din Constituție privind egalitatea în drepturi și dreptul la ocrotirea sănătății și a pornit de la articole publicate în mass-media în care se arată că asociațiile pentru protecția consumatorilor și Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale și de Est.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat atunci constituirea unui 'colectiv de muncă' format din reprezentați ai ministerului, Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în vederea stabilirii dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri și în România.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…