Premierul Orban urmează să îi revoce pe consulii de la New York și Cape Town, Cătălin Dancu și Andrei Zaharescu, numiți de Grindeanu, respectiv de Ponta

Premierul Orban urmează să îi revoce pe consulii de la New York și Cape Town, Cătălin Dancu și Andrei Zaharescu, numiți de Grindeanu, respectiv de Ponta

Premierul Orban urmează să îi revoce pe consulii de la New York și Cape Town, Cătălin Dancu și Andrei Zaharescu, numiți de Grindeanu, respectiv de Ponta. Premierul Ludovic Orban urmează să anuleze numirile altor doi consuli numiți de guvernele anterioare ale PSD, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, într-una din ședințele de guvern viitoare vor fi adoptate hotărârile privind revocarea lui Andrei Zaharescu, numit de Victor Ponta consul general la Cape Town (Africa de Sud) în octombrie 2013, și a lui Cătălin Dancu, numit de fostul premier Sorin Grindeanu consul la New York în mai 2017.

De altfel, premierul Ludovic Orban a anunțat oficial că lui Dancu urmează să-i fie anulată numirea în funcția de consul.

”Practic am schimbat doi consuli, de la Milano şi Shanghai. De asemenea e în pregătire consulul general de la New York, dl. Dancu, care e un personaj foarte pitoresc. Încercăm să trimitem diplomaţi de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României şi nu plasamente de ultima oră a unor oameni, clienţi politici ai guvernului, pentru că toate astea s-au făcut practic după începerea procedurii moţiunii de cenzură, ştiind că e posibil să cadă guvernul”, a declarat, miercuri, la Digi24, Ludovic Orban.

Guvernul a adoptat, miercuri, hotărârile pentru rechemarea consulilor generali ai României la Shanghai şi la Milano, Nelu Barbu și Tiberiu Dinu.

„Vorbim despre proiectul de hotărâre pentru abrogarea hotărârii Guvenului privind numirea consulului general la Shanghai (care se referă la Nelu Barbu – n.r.) şi de rechemare a consulului general al României de la Milano. În cazul domnului consul general al României de la Milano aş vrea să vă reamintesc că această decizie trebuia luată demult, de orice Guvern, într-o ţară normală. (…) Un reprezentant al statului român trimis în străinătate este trimis acolo să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor români, iar consulul propus pentru a ocupa funcţia aceasta la Milano este cel care, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, a chemat carabinierii la Consulatul din Torino şi vă amintiţi imaginile cu cetăţenii români loviţi, gazaţi, de forţele de ordine din Italia, la solicitarea acestei persoane. O astfel de persoană nu mai are ce căuta într-o funcţie de reprezentare a statului român şi este o reparaţie morală faţă de cetăţenii români care au fost umiliţi şi agresaţi la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale din 2014”, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului, a fost numit consul general al României la Shanghai printr-o hotărâre aprobată de Guvern în şedinţa din 14 octombrie, după adoptarea moțiunii de cenzură îndreptată guvernului PSD.

În februarie 2018, Nelu Barbu a fost numit consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului şi a deţinut funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului.

Tiberiu Mugurel Dinu a fost numit consul la Milano pe 9 august. Dinu a mai fost consul la Milano și la Torino începând cu 2002. Potrivit Gazeta Românească, Mugurel Tiberiu Dinu a fost ofițer în Ministerul de Interne în perioada 1985-2002, după care a intrat în diplomație. A absolvit Academia Militară (Poliție) Alexandru Ioan Cuza în anul 1992, iar în perioada 1995-1996 a urmat cursul postuniversitar al Facultății de Drept București.

El a fost implicat în 2009 într-un scandal cu fostul șef al DIPI (fosta Doi și-un sfert), când, potrivit presei, a fost citat de DNA ca martor într-un dosar deschis pe numele lui Cornel Șerban, fostul șef al serviciului secret al Poliției. Tiberiu Dinu era suspectat la acel moment, potrivit România Liberă, că ar fi cerut și ar fi primit de la fostul sef al DIPI listinguri ale unor convorbiri telefonice. Tiberiu Dinu a respins la acel moment orice implicare.

Din cauza scandalului, premierul de la acel moment, Emil Boc, a cerut rechemarea de la post a lui Dinu, potrivit Ziare.com. Însă, în cele din urmă, Tiberiu Dinu a rămas în postul de consul la Milano.

Tiberiu Dinu este tatăl Alexandrei Dinu, fosta soție a fotbalistului Adrian Mutu.

Cătălin Dancu, consulul României la New York, care a anunțat că Rudolph Giuliani ar urma să facă o vizită în România, a fost avocatul lui Alexander Adamescu, fugarul de la Londra suspectat că se află în spatele acțiunii de lobby anti-DNA și anti-justiție împreună cu Puiu Popoviciu. Cei doi, Adamescu și Popoviciu, l-au angajat ca avocat pe Louis Freeh, fostul șef FBI. Giuliani a recunoscut că a fost plătit de Freeh și că scrisoarea anti-justiție se bazează pe raportul fostului șef FBI. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că Dancu știa de acțiunea de lobby de mai mult timp, dar consulul României la New York neagă vehement orice legătură cu tot acest demers (detalii aici).

Andrei Zaharescu a fost jurnalist la Antena 1 până în luna mai 2012, când a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului Ponta. Un an și câteva luni mai târziu, Zaharescu a fost trimis consul general al României la Cape Town, în Africa de Sud.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...