Premierul Nicolae Ciucă, nedumerit de efectul cerealelor din Ucraina asupra fermierilor români

Premierul Nicolae Ciucă, nedumerit de efectul cerealelor din Ucraina asupra fermierilor români

Guvernul României încearcă să afle motivele pentru care fermierii români au ajuns să fie afectați de cerealele ajunse în România din Ucraina. Prezent la Timișoara, premierul Nicolae Ciucă a spus că Guvernul „nu își dă seama” de fenomen.

Premierul României, Nicolae Ciucă FOTO Guvernul României

Premierul României, Nicolae Ciucă FOTO Guvernul României

Mii de fermieri din toată țara au protestat la sfârșitul săptămânii trecute, nemulțumiți că intrarea pe piață a cerealelor din Ucraina (scutite de taxe) a condus „la o concurenţa neloială cruntă”.

Proteste similare au avut loc și în Polonia și Ungaria, unde au fost anunțate măsuri pentru protejarea fermierilor locali. Spre exemplu, Polonia a anunțat că oprește importurile de cereale din Ucraina și impune condiții stricte pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin țară.

Prezent luni, 10 aprilie 2023, la Timișoara și întrebat dacă România intenționează să ia măsuri similare, premierul Nicolae Ciucă a declarat că măsurile au fost luate la nivelul Uniunii Europene.

Am luat decizia ca împreună cu încă patru premieri să trimitem o scrisoare președintelui Comisiei Europene pentru a operaționaliza acele mecanisme ale Uniunii Europene prin care să micșorăm efectele pe care le produc cerealele din Ucraina”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a mai declarat că „din păcate cerealele din Ucraina nu au cea mai bună trasabilitate”. Acesta este și motivul pentru care Guvernul nu are o situație exactă a cerealelor ajunse din Ucraina în România, iar din acest motiv guvernanții nu reușesc să înțeleagă foarte bine cum au reușit cerealele din Ucraina să îi afecteze atât de puternic pe fermierii români.

„Nu ne dăm seama cum au reușit (n.r. - cerealele din Ucraina) să impacteze atât de tare prețul cerealelor (n.r. - din România), dar instituțiile noastre trebuie să își facă datoria din momentul în care acestea intră în țară până în momentul în care tranzitează sau rămân în România. Atunci putem să avem un control mai bine gestionat asupra a tot ce înseamnă destinația finală a cerealelor din Ucraina”, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă, la Timișoara.

Premierul a spus că instituțiile implicate în verificarea fluxurilor de cereale „au o situație și se lucrează pe ea”, urmând ca subiectul să fie discutat în cursul zilei de marți, 11 aprilie 2023.

Fermierii solicită autorităţilor să întreprindă toate demersurile legale şi diplomatice care se impun pentru interzicerea tranzitului şi importurilor de produse agricole de provenienţă Ucraina în perioada 15 iunie 2023 - 15 martie 2024 , în caz contrar urmând să înceapă pe 7 iunie un protest naţional amplu, care se va încheia doar după ce se va implementa solicitarea lor.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) atrage atenţia că piaţa agricolă a fost deja puternic distorsionată în defavoarea fermierilor din România, iar în anul de recoltă 2023 majoritatea producătorilor agricoli vor fi puşi în situaţia de a-şi închide fermele din cauza costurilor mari de înfiinţare a culturilor agricole, iar perspectiva unor preţuri de vânzare mici, sub costuri, chiar în condiţiile unor producţii bune, nu vor aduce salvarea acestora.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”