Premierul moldovean: Procesul de aderare la UE este complicat; trebuie să recâştigăm încrederea instituţiilor europene

Premierul moldovean: Procesul de aderare la UE este complicat; trebuie să recâştigăm încrederea instituţiilor europene

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi că procesul de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană este unul "complicat", precizând că trebuie recâştigată încrederea instituţiilor europene.

"Suntem conştienţi că procesul de aderare este unul complicat. De asemenea, recunoaştem că, în special în ultimii ani, Republica Moldova sau guvernarea s-a declarat proeuropeană, dar acţiunile guvernării au mers împotriva valorilor şi standardelor europene. Acum suntem la etapa la care trebuie să recâştigăm încrederea instituţiilor europene. Este important pentru noi procesul, pentru că ne dorim ca standardele europene să fie implementate în Republica Moldova, ne dorim ca viaţa cetăţenilor să fie la acelaşi nivel ca în Uniunea Europeană şi mai ales ne dorim o guvernare responsabilă, aşa cum sunt guvernările în ţările membre ale Uniunii Europene", a spus şefa Executivului de la Chişinău, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, şeful statului Klaus Iohannis a subliniat că "România este total implicată pentru a sprijini Republica Moldova în parcursul său european".

"În relaţia cu autorităţile de la Bruxelles vom fi total implicaţi, pentru a facilita şi a îmbunătăţi dialogul între autorităţile din Republica Moldova şi autorităţile de la Bruxelles", a afirmat Iohannis.

Premierul moldovean a fost întrebat despre alianţa cu pro-ruşii susţinuţi de Igor Dodon, Maia Sandu precizând că aceasta a fost "singura soluţie" ''pentru a scăpa de un regim corupt, un regim antidemocratic''.

"Este adevărat că parteneriatul politic pe care l-am semnat noi, cei din blocul ACUM şi cei din partidul socialiştilor, este unul mai puţin obişnuit, dar a fost singura soluţie pentru a scăpa de un regim corupt, un regim antidemocratic, care a anulat alegeri atunci când rezultatele nu au fost pe placul regimului, care a sărăcit o ţară, care a terorizat oamenii care nu se subordonau regimului. Atunci când am semnat acest parteneriat politic am pus la baza lui acţiuni concrete, decizii, politici care să elibereze statul din captivitate", a arătat premierul moldovean.

Maia Sandu a spus că, în prezent, are loc un "proces de curăţare a instituţiilor statului".

"Suntem la etapa la care să aducem în fruntea instituţiilor din domeniul organelor de drept şi nu doar oameni independenţi, oameni buni profesionişti, care să aibă curaj şi libertate să implementeze reformele de care are nevoie Republica Moldova", a afirmat Maia Sandu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?