Premierul kosovar Albin Kurti: Problema este preşedintele sârb Vucic
Sârbii care blochează două puncte de trecere a frontierei se află sub presiunea Belgradului, iar ''problema este Serbia, în special preşedintele acestei ţări care gândeşte şi vorbeşte ca în anii '90 ai secolului trecut'', a declarat premierul kosovar Albin Kurti într-un interviu acordat televiziunii naţionale croate, transmite joi euractiv.com.
Kurti a menţionat că aproximativ 11.000 de automobile au intrat în Kosovo şi au fost de acord să utilizeze plăcuţe de înmatriculare temporare kosovare. ''Astfel, chestiunea plăcuţelor de înmatriculare este doar un pretext pentru a crea tensiuni'', a spus el.
Întrebat dacă este de părere că preşedintele sârb Aleksandar Vucic vrea să provoace un conflict internaţional, şeful executivului kosovar a afirmat că sârbii ''au venit cu un arsenal militar la graniţele ţării'' sale.
''Aduci ministrul apărării la frontiera cu Kosovo, împreună cu ambasadorul Rusiei în Serbia şi cu ataşatul militar al Federaţiei Ruse la Belgrad. În aceeaşi zi au incendiat o clădire (a guvernului kosovar) din Zubin Potok. De asemenea, avioane MiG-29 şi elicoptere de fabricaţie rusă zboară în jurul Kosovo'', a continuat Albin Kurti.
Pe de altă parte, referitor la frontiera dintre Kosovo şi Albania, Kurti a afirmat că există două state, dar o singură naţiune. ''Nu putem uita niciodată că frontiera dintre Kosovo şi Albania nu este frontiera albaneză sau frontiera kosovară. Este frontiera sârbă, iugoslavă şi, în această privinţă, vrem ca Pristina şi Tirana să coopereze cât mai strâns posibil, să se integreze şi să se ajute reciproc'', a subliniat el.
Situaţia din Kosovo s-a agravat după ce sâmbătă două clădiri ale Ministerului de Interne au fost atacate cu grenade şi incendiate, potrivit poliţiei kosovare. Grenade de mână ar fi fost aruncate spre biroul de înregistrare civilă din Zvecan, fără a exploda. În acelaşi timp, la Zubin Potok biroul de înregistrare auto a fost incendiat, înregistrându-se pagube materiale.
Incidentele s-au produs în urma mai multor zile tensionate după ce guvernul de la Pristina a anunţat că toate autovehiculele sârbe care intră în Kosovo trebuie să utilizeze plăcuţe de înmatriculare provizorii kosovare. Şoferilor din Kosovo li s-a cerut să aibă plăcuţe de înmatriculare sârbeşti după 2008, când Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa.
Belgradul nu recunoaşte declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo şi consideră decizia autorităţilor de la Pristina privind plăcuţele de înmatriculare auto drept un act care implică statutul de stat suveran.
Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru). AGERPRES