Premierul indian i-a spus lui Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu Putin

Premierul indian i-a spus lui Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu Putin

Premierul indian Narendra Modi, care a sosit vineri în vizită la Kiev, i-a povestit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski despre întrevederea pe care a avut-o cu liderul rus Vladimir Putin în urmă cu o lună și cum a încercat să-l convingă pe acesta din urmă să oprească războiul din Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.

Premierul indian Narendra Modi a venit vineri în vizită la Kiev FOTO EPA-EFE

Premierul indian Narendra Modi a venit vineri în vizită la Kiev FOTO EPA-EFE

„Luna trecută, când am vizitat Rusia, i-am spus foarte clar lui Putin că problemele nu pot fi rezolvate pe câmpul de luptă. Singura modalitate de rezolvare a problemelor este prin dialog și diplomație. Și ar trebui să mergem în această direcție, fără să pierdem timpul. Ambele părți vor trebui să stea împreună și să caute modalități de a depăși această criză”, i-a spus Modi lui Zelenski.

Premierul indian a descris pe scurt și o altă întâlnire cu președintele rus pe care a avut-o în urmă cu doi ani la Samarkand (Uzbekistan). „I-am spus [Putin – n.red.], privindu-l drept în ochi, în fața presei, că acum nu este epoca războiului”, a povestit el.

„Vreau să vă asigur că India este pregătită să joace un rol activ în orice efort pentru pace. Dacă personal pot juca vreun rol în acest sens, voi face acest lucru, vreau să vă asigur ca prieten”, a spus el, citat de Reuters.

Viziunea prezentată de Modi cu prilejul vizitei sale la Kiev seamănă foarte mult cu cea cu ocazia vizitei liderului indian la Moscova luna trecută, unde a făcut apel la pace și l-a îmbrățișat pe președintele rus Vladimir Putin, înfuriind Ucraina, după ce un atac cu rachete rusești a lovit un spital de copii în aceeași zi.

Vorbind mai târziu în cursul zilei de vineri, în discursul său obișnuit către națiune după încheierea vizitei, Zelenski a transmis că este „important pentru noi ca India să rămână angajată față de dreptul internațional și să ne sprijine suveranitatea și integritatea teritorială”.

De asemenea, el a declarat că apreciază faptul că Modi a început vizita aducând un omagiu copiilor uciși în bombardamentul din luna iulie asupra unui spital de copii din Kiev.

India, care are în mod tradițional relații economice și de apărare strânse cu Moscova, a criticat public moartea unor oameni nevinovați în război, dar și-a consolidat totodată legăturile economice cu Moscova.

Ambii lideri au descris vizita lui Modi drept „istorică” în declarațiile lor din timpul întrevederii în care Modi a vorbit al doilea, iar Zelenski nu a avut ocazia să răspundă la apelul la dialog, notează Reuters.

Zelenski a spus că „chestiunea încheierii războiului și o pace justă sunt prioritare pentru Ucraina”.

Când l-a întâmpinat pe Modi la palatul prezidențial Mariinski din Kiev, Zelenski l-a îmbrățișat cu o expresie încruntată înainte de a începe discuțiile. Într-o postare scrisă în ucraineană, Modi și-a reînnoit condoleanțele cu privire la atacul cu rachete de pe X.

„Conflictul este deosebit de devastator pentru copiii mici. Inima mea este alături de familiile copiilor care și-au pierdut viața și mă rog să găsească puterea de a îndura durerea”, se arată în mesaj.

În perioada premergătoare vizitei, Mihailo Podoliak, consilier prezidențial,, a declarat pentru Reuters că aceasta este semnificativă deoarece New Delhi „are într-adevăr o anumită influență” asupra Moscovei.

„Este extrem de important pentru noi să clădim eficient relații cu astfel de țări, să le explicăm care este sfârșitul corect al războiului - și că este și în interesul lor”, a spus el.

Narendra Modi a făcut prima sa vizită oficială în Ucraina de la proclamarea independenței țării în 1991.

Însoțit de Zelenski, a vizitat Muzeului Național de Istorie a Ucrainei în cel de-al Doilea Război Mondial și a onorat memoria copiilor care au fost uciși în urma agresiunii ruse.

În cadrul întâlnirii au fost convenite acorduri privind cooperarea dintre Ucraina și India în sfera medicală, agricolă, umanitară și culturală.

În timp ce țările occidentale au impus sancțiuni Rusiei și au întrerupt relațiile comerciale cu aceasta din cauza invaziei sale în Ucraina, India și-a dezvoltat legăturile economice.

Rafinăriile indiene, care în trecut cumpărau rareori petrol rusesc, au devenit principalii clienți ai Moscovei pentru țiței de când Rusia a trimis trupe în Ucraina, în urmă cu doi ani și jumătate. Petrolul rusesc reprezintă peste două cincimi din importurile de petrol ale Indiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-ați oferit, la prețul de 400.000 de euro, prilejul să-mi sfârșesc cursa vieții împăcat cu mine” / Gabriel Liiceanu, despre amenzile Consiliului Co…

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Soldații invizibili” care au bătut rușii în Kursk? Putin vorbește de mercenari SUA

4 E haos peste tot în Rusia / Deținuții au luat mai mulți ostatici într-o închisoare din Volgograd

5 VIDEO Imagini rare surprinse într-o pădure din România