Premierul francez Manuel Valls și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2017
Premierul socialist francez Manuel Valls și-a anunțat luni candidatura la alegerile prezidențiale din 2017 și demisia sa din funcția de premier, relatează AFP și Reuters.
'Mă angajez pe această cale deoarece nu doresc ca Franța să retrăiască traumatismul din 2002 cu o extremă dreaptă în al doilea tur', a declarat șeful guvernului, precizând că va demisiona marți pentru a se consacra campaniei pentru alegerile primare socialiste din 22 și 29 ianuarie.
Potrivit unui sondaj publicat de Journal du dimanche, premierul francez este personalitatea preferată a simpatizanților de stânga pentru a deveni candidatul PS la prezidențiale.
Alegerile primare organizate de PS urmează să aibă loc pe 22 și 29 ianuarie. Pentru moment, numai un singur candidat, fostul ministru Arnaud Montebourg, și-a depus candidatura. Un fost ministru, Benoît Hamon, este de asemenea candidat, și alte personalități ar putea urma.
După încheierea alegerilor primare, drumul va fi plin de capcane pentru candidatul PS, care riscă să fie blocat între liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon și fostul ministru al economiei Emmanuel Macron (centru). Ambii au exclus participarea la alegerile primare.
În acest context al unei stângi fragmentate după un mandat al președintelui François Hollande marcat de o lipsă de popularitate record, sondajele îi dau pe candidatul dreptei François Fillon și pe lidera extremei drepte Marine Le Pen calificați pentru un al doilea tur al alegerilor prezidențiale din mai. Și stânga eliminată, ca în 2002.
Pentru moment, marile semne de întrebare se referă la posibila demisie a premierului Manuel Valls și a succesorului său la Matignon.
Valls încearcă de mai mulți ani să reformeze stânga franceză, dar personalitatea sa autoritară, discursul său pro-antreprenoriat și faptul că este un laic strict crispează tabăra socialistă, scrie AFP.
Născut în Spania și naturalizat în Franța la 20 de ani, fan al FC Barcelona, Valls pare să se pregătească de mai multe săptămâni pentru a intra în arena prezidențială. După ce președintele Francois Hollande și-a anunțat retragerea din cursă joi seara, Valls are cale liberă să se prezinte în ianuarie la alegerile primare ale socialiștilor.
Cunoscut pentru că sfidează tabuurile — în 2007 voia să schimbe numele Partidului Socialist pe care îl considera depășit — Valls, 54 de ani, și-a moderat discursul pentru a-și lărgi electoratul.
El, cel care descria două stângi politice ireconciliabile în Franța, lansa și un "iubesc antreprenoriatul" în fața patronatelor și apăra interdicția burkini-ului de către primarii de dreapta, acum face apel ca socialiștii să se unească înainte de scrutinul din 2017.
Dacă decide să se lanseze în cursa electorală, el va trebui să treacă de primarele socialiste prevăzute pentru 22 și 29 ianuarie, fără să aibă certitudinea că va câștiga, deși ar porni ca favorit.
Acum cinci ani, la alegerile primare ale stângii, el a afișat idei care se poziționau prea la dreapta pentru gustul electoratului și a fost eliminat în primul tur cu 5,63%.
De atunci, Valls a câștigat experiență la guvernare și o statură de om de stat, dar faptul că a recurs la arma constituțională pentru a impune reforme în ciuda opoziției Parlamentului i-a adus destul de mulți oponenți în cadrul partidului.
În 2012 el s-a alăturat candidatului Francois Hollande și i-a fost un activ purtător de cuvânt în timpul campaniei, ceea ce i-a adus și portofoliul de ministru de Interne. În această calitate, el și-a cizelat stilul marțial și a câștigat popularitate, deși uneori mai mult în rândul electoratului de dreapta decât al celui de stânga.
Autoritatea sa i-a deschis porțile Matignonului în 2014, unde l-a înlocuit discret pe Jean-Marc Ayrault după mai multe "frecușuri" între miniștri. "Un șef trebuie să știe să fie șef, deci eu sunt șef," a spus Valls ulterior.
La sosirea sa, ecologiștii i-au întors spatele, denunțând printre altele propunerile sale cu privire la romi. Nu i-a păsat de nemulțumiri și a aplicat strict linia social-liberală a președintelui Hollande, cu tot cu reducerea taxelor pentru antreprenori și reforma dreptului muncii. Acest lucru a dus la pierderea mai multor susținători.
În paralel, ministrul economiei Emmanuel Macron, 38 de ani, s-a instalat pe crenelul reformist în economie, înainte de a demisiona din guvern pentru a se lansa în aventura prezidențială ca independent. În ceea ce privește chestiunile sociale, este mai plăcut decât Valls, pe care îl acuză de o laicitate răzbunătoare.
Premierul francez a fost unul dintre puținii politicieni din tabăra sa care au votat interzicerea vălului islamic pe stradă. Se referă adesea la vălul islamic ca la un ordin "religios, sectar și totalitar".
Născut la Barcelona la 13 august 1962, cu o mamă elvețiancă și un tată catalan, Valls a intrat de foarte tânăr în politică.
După studiile de istorie, a devenit asistent parlamentar la 23 de ani, apoi a lucrat pentru premierul reformator Michel Rocard (1988-1991) și pentru Lionel Jospin (1997-2001).
A fost ales în 2001 primar la Evry, un oraș de la sud de Paris, apoi a devenit deputat.
Este tatăl a patru copii dintr-un prim mariaj și este căsătorit cu violonista Anne Gravoin din 2010.
AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor:Ana Maria Luca, editor online: Irina Giurgiu)