Premierul danez nu se teme de Putin: „Trebuie să nu mai amânăm și să permitem Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei“

Premierul danez nu se teme de Putin: „Trebuie să nu mai amânăm și să permitem Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei“

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că aliații Ucrainei ar trebui să nu mai tragă de timp și să permită Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Într-un interviu acordat Bloomberg, ea a subliniat că este necesar să se pună capăt discuției despre „liniile roșii”.

Premierul danez Mette Frederiksen / FOTO: Arhiva

Premierul danez Mette Frederiksen / FOTO: Arhiva

„În timpul acestui război, a fost o greșeală să discutăm public despre „liniile roșii” [pentru că] doar le-a oferit rușilor o carte prea bună de jucat”, a spus Frederiksen.

De asemenea, ea a negat afirmațiile conform cărora permiterea Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a lovi baze de pe teritoriul Rusiei ar însemna o escaladare care ar atrage aliații Kievului într-un război cu rușii. Prim-ministrul danez a subliniat că „cea mai importantă linie roșie” a fost depășită de ruși în februarie 2022, când au lansat o invazie la scară largă. Frederiksen a subliniat că nu va permite niciodată nimănui de la Moscova să decidă ce trebuie făcut în NATO, Europa sau Ucraina.

Mass-media occidentală a scris că Statele Unite și Regatul Unit iau în considerare posibilitatea de a permite Ucrainei să utilizeze rachete Storm Shadow pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Cu toate acestea, această decizie nu va fi anunțată public înainte de primele atacuri, astfel încât să fie o surpriză pentru Rusia.

Rusia își revizuiește strategia de folosire a amenințărilor nucleare pentru a influența dezbaterea politică din Occident în ceea ce privește permiterea Forțelor Armate ale Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare pe teritoriul Federației Ruse , susține Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit unui articol din The Washington Post citat de analiștii ISW, președintele rus Vladimir Putin începe să își dea seama că amenințările sale nucleare își pierd credibilitate în fața politicienilor occidentali. Ca răspuns, Kremlinul va dezvolta probabil o nouă strategie de informare, mai prudentă și limitată, care va fi adaptată la posibila aprobare occidentală a loviturilor cu arme cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Armate împotriva țintelor militare rusești.

Un oficial rus nenumit, citat de ziar, a spus că amenințările nucleare nu mai provoacă teamă în Occident. În plus, un academician rus apropiat de diplomați de rang înalt a subliniat că partenerii Rusiei din țările din Sudul Global reacționează negativ la astfel de declarații, exprimându-și nemulțumirea.

Deși Institutul pentru Studierea Războiului nu a putut verifica în mod independent credibilitatea acestor surse, raportul confirmă că afirmațiile sunt în concordanță cu evaluarea ISW a modurilor în care Kremlinul folosește amenințările nucleare pentru a descuraja Occidentul. Cu toate acestea, experții notează că acest lucru nu înseamnă că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare.

„Kremlinul folosește amenințări nucleare voalate pentru a perturba sau a întârzia luarea deciziilor privind sprijinul militar pentru Ucraina în Occident. ISW continuă să creadă că probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte este foarte scăzută”, se arată în raport.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, a declarat că Kremlinul va aduce modificări doctrinei sale nucleare ca răspuns la acțiunile Occidentului cu privire la războiul din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”