Premierul Bavariei o critică pe Merkel pentru acordul cu Macron de creare a unui buget al zonei euro

Premierul Bavariei o critică pe Merkel pentru acordul cu Macron de creare a unui buget al zonei euro

Prim-ministrul landului german Bavaria, Markus Soeder, a criticat-o pe şefa guvernului de la Berlin, Angela Merkel, pentru acordul încheiat cu preşedintele francez Emmanuel Macron vizând crearea unui buget al zonei euro începând din 2021, transmite dpa.

Vorbind înaintea întâlnirii pe care o va avea miercuri cu cancelarul austriac Sebastian Kurz, Markus Soeder a acuzat-o pe Angela Merkel că a fost de acord cu crearea unui buget pentru a obţine acceptul vecinilor europeni în favoarea planului său de gestionare a migraţiei ilegale la nivelul Uniunii Europene, nu în mod unilateral.

''Nu puteam deschide calea pentru bugete suplimentare din umbră ori să încercăm să diminuăm stabilitatea monedei (euro)'', a declarat premierul bavarez.

Acordul între Paris şi Berlin privind un buget al zonei euro, care să protejeze mai bine statele membre împotriva crizelor, displace puternic aripii de dreapta a conservatorilor lui Merkel şi alimentează tensiunile deja aprinse în interiorul guvernului, afirmă presa germană de miercuri, citată de AFP.

Uniunea Creştin-Socială bavareză (CSU), aliata Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului, vrea convocarea unei reuniuni la care să participe membri ai guvernului şi alţi reprezentanţi ai partidelor la putere pentru dezbaterea în detaliu a deciziilor anunţate marţi la Meseberg, la consiliul de miniştri franco-german, scriu Bild şi Süddeutsche Zeitung.

''Noi am fost întotdeauna foarte sceptici în privinţa unui buget al zonei euro'', a arătat Soeder, citat de Süddeutsche Zeitung, apreciind că stabilitatea monedei euro ar putea fi în pericol. ''Acest lucru trebuie clarificat cu precizie'', a subliniat el.

Germania s-a temut mereu că un astfel de buget ar încuraja o ''uniune de transferuri'', obligând statele care respectă rigoarea bugetară să plătească pentru cele cu politici bugetare mai laxiste, precum Italia ori Spania.

Dacă social-democraţii, şi ei parte a coaliţiei de guvernare, s-au arătat favorabili reformelor zonei euro preconizate de Emmanuel Macron, în tabăra Angelei Merkel s-a manifestat întotdeauna un entuziasm mult mai măsurat, dacă nu chiar ostilitate făţişă.

Cancelarul se confruntă deja cu fronda ministrului de interne Horst Seehofer (CSU) în ce priveşte politica în domeniul migraţiei, frondă ce ar putea duce chiar la căderea guvernului.

Seehofer i-a dat cancelarului un termen de două săptămâni, până după summitul Uniunii Europene din 28-29 iunie, pentru a găsi o soluţie la nivel european la problema migranţilor, în caz contrar declarându-se pregătit să-i ''respingă imediat'' pe cei care ajung la frontierele germane via alte state europene.

La reuniunea de marţi de la Meseberg, Macron a asigurat-o pe Merkel de sprijinul său în ce priveşte primirea migranţilor. Cei doi lideri au declarat că lucrează la un acord cu mai multe state din spaţiul Schengen vizând respingerea oricărui solicitant de azil în statul european unde a fost înregistrat prima dată. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…