Premieră mondială: Însărcinată cu ovule donate și congelate 14 ani
Giovanna, o femeia în vârstă de 41 de ani, care a câștigat o bătălie împotriva cancerului de sân, a rămas însărcinată cu gemeni datorită unor ovule donate și congelate acum 14 ani. Un record mondial, conform Irccs Policlinico Sant'Orsola din Bologna, care a asistat-o pe femeie, relatează agenția italiană ANSA .
Policlinica: Acesta este un caz încurajator mai ales în domeniul oncofertilității Foto: Arhivă
„În momentul operației aveam 33 de ani. Doctorul mi-a spus că tratamentele ar putea interfera cu fertilitatea mea. După operația și ciclurile de chimioterapie, am încercat de șase ori procedurile de reproducere asistată medical, dar nu au funcționat pentru că corpul meu a fost afectat de terapii. În Italia donarea de ovule este încă un tabu, pentru multe femei înseamnă a nu fi mamă sută la sută. Dar acest lucru nu este adevărat", a spus Giovanna.
Rezultatul, la baza căruia a stat o amplă documentare, a fost împărtășit în cadrul conferinței internaționale „35 de ani de crioconservare a ovocitelor”.
„Este un caz aparte care pentru noi este sinonim cu progres, succes și speranță”, explică șefa Unității de infertilitate și procreare asistată medical de la IRCCS Policlinico di Sant'Orsola (Bologna, Italia), profesoara Eleonora Porcu. „Pentru prima dată demonstrăm că ovocitele vitrificate și crioconservate au un potențial de reproducere ridicat. Aceasta denotă succesul procedurii care utilizează azot lichid la o temperatură de -196 de grade: le menține intacte și fertile pentru o lungă perioadă de timp. Asta înseamnă, mai ales, că bolnavii de cancer care se confruntă cu tratamente dificile și adesea foarte lungi, pot conta pe o bancă de puternice și tenace ovocite și pe un protocol eficient: de aceea pot avea speranța că pot rămâne însărcinate la sfârșitul tratamentului, indiferent de vârstă”.
Potrivit Policlinicii acesta este un caz încurajator mai ales în domeniul oncofertilității, dar și pentru toate celelalte femei care au nevoie și doresc să întreprindă o cale de procreare asistată medical.
În plus, eficiența prelungită a procedurii de vitrificare oferă o flexibilitate mai mare tuturor programelor de donare de ovule: de fapt, femeile care congelează ovule la Policlinico di Sant'Orsola pot alege oricând să doneze ovule neutilizate altor femei în mod gratuit. „Datorită acestei alegeri de solidaritate și acestor rezultate importante, se vor putea include și susține mult mai multe femei în acest drum cu o mare probabilitate de succes și deci de noi sarcini”, continuă compania spitalului.
„Vreau să transmit femeilor un mesaj de speranță și tenacitate: să nu renunțe niciodată, chiar dacă un medic oncolog îți spune că nu vei deveni niciodată mamă”, a mai spus profesoara Eleonora Porcu.
Sursa: adevarul.ro