Premieră medicală: vierme viu întânit la pitoni a fost găsit în creierul unei femei. Pacienta era depresivă și avea pierderi de memorie

Premieră medicală: vierme viu întânit la pitoni a fost găsit în creierul unei femei. Pacienta era depresivă și avea pierderi de memorie

În creierul unei femei din Australia a fost descoperit un vierme rotund viu, de 8 cm, care trăiește de obicei în pitoni. Pacienta a mers la medic după ce a dezvoltat depresie și pierderi de memorie.

1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg

Neurochirurgul Hari Priya Bandi a extras din crierul pacientei sale un vierme rotund, un parazit lung de 8 cm, ceea ce a determinat-o să-și alerteze colegii de la spital pentru sfaturi despre ce să facă în continuare, scrie The Guardian .

Pacienta, o femeie de 64 de ani din sud-estul New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârșitul lunii ianuarie 2021, după ce a suferit trei săptămâni de dureri abdominale și diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră și transpirații nocturne.

Până în 2022, simptomele ei au inclus, de asemenea, uitarea și depresia, ceea ce a determinat o trimitere la spitalul din Canberra. O scanare RMN a creierului ei a evidențiat anomalii care necesitau o intervenție chirurgicală.

Dar neurochirurgul, cu siguranță, nu a intrat acolo crezând că va găsi un vierme care se zvârcolește”, a spus Senanayake. „Neurochirurgii se confruntă în mod regulat cu infecțiile din creier, dar aceasta a fost o descoperire unică în carieră. Nimeni nu se aștepta să găsească asta.”.

A trimis parazitul la laboratorul unui om de știință

Descoperirea surprinzătoare a determinat o echipă de la spital să se reunească rapid pentru a afla ce fel de vierme rotund este și, cel mai important, să decidă asupra tratamentului suplimentar de care ar putea avea nevoie pacientul.

Am căutat în manuale toate tipurile diferite de viermi rotunzi care ar putea provoca invazie neurologică și boli”, a spus Senanayake. Căutarea lor a fost fără rezultat și au apelat la experți externi pentru ajutor.

Canberra este un loc mic, așa că am trimis viermele, care era încă în viață, direct la laboratorul unui om de știință CSIRO, care are foarte multă experiență cu paraziții”, a spus Senanayake. „S-a uitat la el și a spus: „Oh, Doamne, acesta este Ophidascaris robertsi ”.

Primul caz mondial de parazit găsit la om

Ophidascaris robertsi este un vierme rotund care se găsește de obicei la pitoni. Pacienta din spitalul din Canberra marchează primul caz mondial de parazit găsit la om.

Pacienta locuiește în apropierea unui lac, zonă locuită de pitoni. În ciuda faptului că nu există un contact direct cu șarpele, ea a colectat adesea ierburi, inclusiv verdeață warrigal, din jurul lacului pentru a le folosi la gătit, a spus Senanayake.

Medicii și oamenii de știință implicați în cazul ei presupun că un piton ar fi putut elimina parazitul prin materiile fecale în iarbă. Ei cred că pacienta a fost probabil infectată cu parazitul direct la atingerea ierbii native sau după ce a mâncat verdeața.

Senanayake a spus că pacienta trebuie să fie tratată pentru alte larve care ar fi putut invada alte părți ale corpului ei, cum ar fi ficatul.

„Biata pacientă, a fost atât de curajoasă și minunată”, a spus Senanayake. „Nu vrei să fii primul pacient din lume cu un vierme rotund găsit în creier. A fost minunată.”

Pacienta se recuperează bine și este încă monitorizată în mod regulat, a spus Senanayake, iar cercetătorii explorează dacă o afecțiune medicală preexistentă care a determinat-o să fie imunocompromisă ar fi putut duce la apariția larvelor. Cazul a fost documentat în ediția din septembrie a revistei Emerging Infectious Diseases .

Nu se transmite între oameni

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention din SUA, trei sferturi din bolile infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale.

Senanayake a spus că primul caz mondial a evidențiat pericolul transmiterii bolilor și infecțiilor de la animale la oameni, mai ales că acestea încep să trăiască tot mai aproape unele de altele și habitatele ajung să se se suprapună.

Au fost aproximativ 30 de noi infecții în lume în ultimii 30 de ani”, a anunțat instituția.

Din infecțiile emergente la nivel global, aproximativ 75% sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că a existat transmitere din lumea animală la cea umană. Aceasta include coronavirusurile.

Această infecție cu Ophidascaris nu se transmite între oameni, așa că nu va provoca o pandemie precum Covid-19 sau Ebola. Cu toate acestea, șarpele și parazitul se găsesc în alte părți ale lumii, așa că este probabil ca și alte cazuri să fie recunoscute în anii următori în alte țări.

Medicul de boli infecțioase, profesorul Peter Collignon, care nu a fost implicat în cazul pacientei din Canberra, a spus că unele cazuri de boli zoonotice nu pot fi niciodată diagnosticate, dacă sunt rare și medicii nu știu ce să caute.

Uneori, oamenii mor fără a fi găsită niciodată cauza”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...