Pregătirea copiilor pentru divorț. Lucrul pe care nu ar trebui să îl faci niciodată ca părinte
Divorțul poate fi un moment dificil pentru întreaga familie, iar copiii sunt adesea prinși la mijloc și cei mai afectați de o astfel de schimbare majoră în viața lor. Deși este o situație delicată există metode metode prin care cei mici pot fi pregătiți pentru o astfel de tranziție.
Copiii, adesea prinși la mijloc în problemele părinților FOTO Shutterstock
În 2020, Uniunea Europeană a întrgistrat 1,4 milioane de căsătorii și aproximativ 700.000 de divorțuri, potrivit datelor Eurostat. Datele Institutului Național de Statistică arată că, în România, a fost înregistrat un divorț la fiecare 3,5 căsătorii.
Astfel, țara noastră a ajuns de la 16% rata divorțurilor în 1990, la 28,5% la finalul anului 2020.
În 2021, peste 30.000 de cupluri de români n-au mai rezistat și au solicitat, în mod oficial, separarea în acte.
Cei care au cel mai mult de suferit, din cauza separării unui cuplu sunt copiii. Așadar, iară cum poate fi abordată această situație delicată.
1. Comunicarea empatică și deschisă
Primul pas în pregătirea copiilor pentru divorț este să le oferiți un mediu în care se simt liberi să vorbească despre sentimentele lor. Purtați un dialog deschis și empatic, asigurându-i că sunt ascultați și înțeleși. Evitați disputele în fața lor și evitați să vă răspândiți frustrările asupra lor. Încurajați-i să împărtășească orice îngrijorări și întrebări.
2. Mentinerea rutinei și a stabilității
În mijlocul schimbărilor, stabilitatea este cheia. Încercați să mențineți, pe cât de mult posibil, rutina zilnică a copiilor, inclusiv programul școlar, activitățile extrașcolare și orele de culcare. Acest lucru poate ajuta la reducerea anxietății și la oferirea unui sentiment de siguranță, într-un moment tulburător.
3. Evitați să îi implicați în conflicte
Este crucial de evitat implicarea copiilor în conflictele dintre părinți. Chiar dacă relația voastră se încheie, rolul de părinte nu încetează. Încercați să mențineți comunicarea civilizată și să luați împreună deciziile legate de copii. Evitați să vă exprimați dezacordurile în prezența lor. Chiar și atunci când relația nu se încheie în termeni amiabili, părintele în grija căruia rămâne cel mic nu ar trebui să îl pună pe celălalt într-o lumină proastă. Nu este normal să fie pus copilul în situația de a alege între părinții săi , nici să devină confidentul vreunuia. În caz contrar, există riscul ca acestuia să îi apară sentimente de vinovăție.
4. Consultarea unui specialist
Un consilier sau terapeut specializat în probleme de familie și divorț poate juca un rol esențial în sprijinirea copiilor, pentru a trece cu bine de perioada dificilă. Acesta le poate oferi un spațiu neutru, în care ei să își poată exprima liber sentimentele și le va oferi îndrumare, în gestionarea lor. Împreună cu un specialist, puteți dezvolta strategii adaptate nevoilor fiecărui copil în parte.
5. Focalizarea pe aspectele pozitive
Divorțul poate avea și aspecte pozitive, precum o mai bună armonie în familie și mai puțin stres în viața cotidiană. Ajutați copiii să identifice aceste aspecte și să se concentreze pe oportunitățile noi pe care le poate aduce această schimbare.
Pregătirea copiilor pentru divorț rămâne un proces sensibil și complex, care necesită atenție și empatie din partea părinților. Comunicare deschisă, stabilitatea și sprijinul specializat, sunt factorii cheie ce îl vor ajuta pe copil să traverseze această perioadă, cu mai multă încredere în viitor.
Sursa: adevarul.ro