Prefectul judeţului Dolj: Locuitorii din Comănicea se opun sacrificării porcilor pentru că nu conştientizează pericolul
Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a declarat că echipele care au ajuns, miercuri, în satul Comănicea pentru sacrificarea porcilor din localitate, ca urmare a depistării unui focar de pestă porcină, nu au putut demara acţiunea din cauza opoziţiei oamenilor care nu înţeleg pericolul din propria gospodărie.
"S-au dislocat oameni şi utilaje pentru sacrificarea porcilor: sunt patru echipe, avem reprezentanţi de la DSVSA, avem jandarmi, avem poliţişti şi avem şi 15 militari. Problema este că nu s-a putut trece la sacrificarea animalelor, pentru că oamenii nu conştientizează pericolul din curtea lor. Le-a explicat directorul adjunct de la DSV, dr. Costică Retea, că aceasta este legislaţia şi că aşa se acţionează într-o astfel de situaţie, că vor fi despăgubiţi la preţul de piaţă, nu la un preţ derizoriu. Nu ştiu ce se întâmplă, dar până în acest moment nu am putut trece la sacrificarea porcilor", a declarat prefectul judeţului Dolj, pentru AGERPRES.
Potrivit prefectului judeţului Dolj, în localitate teoretic ar trebui să fie 94 de porci - conform inventarierii care s-a făcut în urmă cu 2 săptămâni - dar practic nu se ştie câţi mai sunt. "Majoritatea locuitorilor au aflat de ieri şi este posibil ca unii să-i fi tăiat şi să-i fi băgat la ladă, unii să-i fi dus în alte localităţi... Au fost multe reacţii de acest fel şi în alte localităţi din ţară. Deci nu ştim câţi mai sunt, pentru că deocamdată nu s-a putut intra în nicio curte", a mai spus prefectul judeţului Dolj.
Autorităţile au apelat la militari pentru a ajuta la cărarea porcilor din gospodării la groapa comună.
Oamenii au format două grupuri şi au blocat drumul de acces în localitate la ambele intrări şi susţin că nu îşi vor da porcii să fie sacrificaţi, pentru că aceştia sunt sănătoşi. "Munceşti un an de zile să îl creşti, ca să vină ei acum să îl ia, fără analize, fără nimic, că este bolnav?! Dacă am cinci porci şi vin ei şi fac analize, iar analizele spun că e bolnav, atunci eu le spun 'domne, ia-i şi fă ce ce vrei cu ei'. Dar până atunci să ne lase porcii, că nu au nimic", a spus unul dintre locuitorii din Comănicea.
Potrivit prefectului, focarul de pestă porcină africană din satul Comănicea, comuna Secu, judeţul Dolj, a fost lichidat de medicul veterinar în data de 18 octombrie, după ce acesta a examinat o scroafă bolnavă, la sesizarea proprietarului. "Pe 17 octombrie, proprietarul a chemat medicul veterinar să-i consulte scroafa care era muribundă, iar purceii deja muriseră. Medicul veterinar a avut o suspiciune la examinarea vizuală şi a prelevat probe, iar preventiv a decis ca animalele să fie îngropate. Şi a fost o ideea foarte bună, pentru că ieri (n. red. 30 octombrie) s-a confirmat oficial. Deci focarul a fost lichidat încă din data de 18 octombrie", a mai spus prefectul judeţului Dolj.
Pesta porcină africană (PPA) a fost confirmată marţi la un porc dintr-o gospodărie din satul Comănicea, aceasta fiind plasată sub supraveghere oficială, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)