Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la conferinţa "Consolidarea şi eficientizarea sistemului naţional de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni", că prezenţa la aceeaşi masă a reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, MInisterului Public, Consiliului Superior al Magistraturii şi ANABI, în cadrul unui eveniment care urmăreşte consolidarea recuperării produselor infracţiunilor, este "remarcabilă şi îmbucurătoare".
El a arătat că rolul MJ este "de a fi o instituţie de sprijin, pivotală, care să potenţeze şi să multiplice efectele acţiunii concertate a instituţiilor de aplicare a legii, inclusiv ANABI".
Predoiu a subliniat că, pentru recuperarea produselor infracţiunii, este nevoie de cooperare procuror-poliţist-ANABI.
"Produsul infracţiunii este o ţintă şireată, se ascunde, fuge, este capabil de disimulare şi chiar de ubicuitate, este capabil de transformare, aşa cum, în toată realitatea, binele se transformă uneori în rău prin cea mai simplă greşeală şi răul trece drept bine printr-o simplă aparenţă ticluită, curatul devine murdar printr-o singură faptă, iar murdarul devine curat printr-o operaţiune de spălare cu detergentul potrivit. Produsul infracţiunii, aşadar, este o ţintă greu de prins, de aceea nu veţi avea şi nu vom avea nicio şansă, dacă dumneavoastră nu cooperaţi, dacă nu vă folosiţi combinat competenţele şi expertiza, dacă nu vă sprijiniţi şi potenţaţi reciproc într-unul din cele mai grele războaie pe care îl dă zi de zi lumea libertăţii şi democraţiei, războiul cu criminalitatea de toate felurile, în primul rând cu criminalitatea organizată", a afirmat ministrul Justiţiei.
El a adăugat că, la rândul său, ANABI poate oferi resurse şi instrumente pentru eficienţa muncii procurorilor şi poliţiştilor.
"ANABI poate identifica active, inclusiv în terţe jurisdicţii, încă din fazele incipiente ale anchetei, cu celeritate, graţie reţelelor din care fac parte şi protocoalelor de lucru pe care le-a încheiat cu terţe instituţii de profil externe. ANABI poate realiza profiluri financiare extinse pentru pregătirea măsurii asigurătorii, bazate pe evaluarea corectă a costurilor aferente măsurii (pre-planning). Această analiză, anterior dispunerii măsurii, este esenţială, iar ANABI poate fi solicitată să se exprime şi să furnizeze fundamentările necesare pentru a convinge instanţele de judecată. ANABI poate facilita sechestrul şi valorificarea de monede virtuale sau acorduri de partajare a bunurilor confiscate în dosare internaţionale", a explicat Predoiu.
El a menţionat că legislaţia va fi dezvoltată.
"După o amplă consultare publică şi interinstituţională, am finalizat la MJ şi vom propune în scurt timp Guvernului un proiect de lege prin care extindem atribuţiile ANABI şi stabilim inclusiv criterii de performanţă pentru angajaţii săi. Extindem competenţele privind identificarea de bunuri. Agenţia va avea atribuţii inclusiv în etapa post-confiscare a activelor din străinătate, acoperind astfel un vid legislativ şi instituţional care a generat multiple probleme în practică. O serie de decizii ale instanţelor judecătoreşti de confiscare în echivalent sunt şi rămân simple hârtii dacă nu sunt dublate de măsuri efective de identificare şi indisponibilizare a bunurilor dobândite prin infracţiuni. Revine sistemului judiciar rolul de a se implica în mod activ în acest demers de căutare a produsului infracţiunii, inclusiv în jurisdicţiile străine, apelând la ANABI. Extindem posibilităţile de administrare şi valorificare, tocmai pentru a securiza sume reale care să compenseze victimele. Spre exemplu, vor putea fi valorificate anticipat şi imobilele (la cererea sau cu acordul proprietarului), se introduc cazuri suplimentare de valorificare pentru bunuri mobile, Agenţia va putea prelua în administrare şi stocuri cu valori de peste 300.000 Euro. Nu în ultimul rând, am prevăzut în proiect ca activele confiscate să fie folosite pentru finanţarea sistemului judiciar. Procente importante din confiscări vor fi direcţionate spre parchete şi poliţie, pentru a consolida aceste instituţii prin investiţii. Câte 15% din sumele care vor constitui Mecanismul Naţional de Susţinere a Prevenirii Criminalităţii vor fi alocate Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Public. În egală măsură, sume importante se vor direcţiona spre educaţie, prevenire şi, în special, protecţia victimelor", a detaliat ministrul Justiţiei.
El a afirmat că are în vedere inclusiv o metodologie unitară de realizare a investigaţiei financiare, de căutare şi indisponibilizare în ţară şi mai ales în străinătate a activelor cu valoare economică ridicată.
"Trebuie să ieşim din zona de confort şi să investigăm formele de criminalitate emergente care s-au reorientat deja de câţiva ani spre zona de criminalitate informatică şi monede virtuale", a subliniat Predoiu.