Predoiu solicită Guvernului desecretizarea contractelor dintre Complexul Oltenia și China Huadian Engineering
Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu solicită Executivului desecretizarea detaliilor referitoare la înființarea și investițiile societății mixte dintre Complexul Energetic Oltenia și firma chineză, arătând că în caz contrar contractele trebuie să facă obiectul investigațiilor instituțiilor competente. "Cer Guvernului României să desecretizeze și să prezinte public detaliile privind înființarea și investițiile subsecvente ale societății mixte dintre Complexul Energetic Oltenia și firma chineză China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC)", a scris luni pe Facebook Cătălin Predoiu.
El arată că, la începutul lunii, Guvernul a mandatat Ministerul Energiei să voteze în cadrul AGA a CEO pentru constituirea societății mixte, după ce în urmă cu un an și jumătate, în prezența lui Victor Ponta, a fost semnat acordul de intenție privind constituirea societății româno-chineze.
"În prezent, acordul este secretizat, iar memorandumul de înțelegere prevede că doar compania chineză poate oferi informații publice cu privire la detaliile investiției. Este aberant ca Guvernul să asume unilateral această obligație. Din moment ce chinezii pot divulga informații despre proiect, conform clauzei de confidențialitate, normal ar fi ca și Guvernul să o facă. Și, înainte de orice, este vorba de bani publici, adică ai fiecăruia dintre noi, și de o companie — Complexul Oltenia — pe care Guvernul Ponta a adus-o în pragul falimentului și pe care o ține în viață cu bani de la buget. Transparența este cea mai bună metodă de evitare a unui nou caz Rompetrol — KazMunaiGaz, prin care Guvernul a aruncat pe fereastră jumătate de miliard de dolari pe o promisiune neonorată de investiții", explică Predoiu.
Liberalul cere Guvernului să precizeze stadiul discuțiilor cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional cu privire la restructurarea și eficientizarea sectorului energetic, inclusiv a Complexului Energetic Oltenia, motivul pentru care Executivul a amânat în mod repetat și a renunțat să respecte HG nr. 87/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin ofertă publică de majorare a capitalului social a acestei societăți, măsurile pentru implementarea unei strategii de retehnologizare, restructurare, eficientizare și privatizare a acestui complex și modul în care se integrează acordul cu firma chineză în această strategie, prevederile acordului cu firma chineză privind investițiile în tehnologie, concedierile colective, soarta minelor din bazinul Olteniei, obligațiile financiare sau de orice altă natură ale statului român și să justifice "ajutorul" dat companiei private.
"Aștept un răspuns public la aceste întrebări și la cererea de desecretizare. Este de interes public ca cetățenii să afle ce intenționează să facă Guvernul cu banii lor. În caz contrar, îmi pare evident că aceste contracte netransparente și cu prevederi inexplicabile trebuie să facă obiectul investigațiilor instituțiilor competente", conchide Predoiu. AGERPRES